Az infrafűtés működése

Az infrafűtés működése

A hőterjedésnek sok változata van, fűtés esetén kettőt különböztetünk meg.

Vannak a konvekció elvén működő fűtések amik lényegében áramlással működő fűtéseknek nevezhetünk, ilyen volt pl: a gravitációs elven működő fűtési megoldás ahol a kazán a szuterinben volt, a hideg víz sűrűsége nagyobb a meleg vízé pedig kisebb ezért amikor a kazán melegíti a vizet elindul egy áramlás felfelé a csöveken keresztül a házba, és így szépen lassan átmelegszik minden. Mióta már nem divat szuterént kiépíteni, az áramlást egy keringető szivattyú látja el. Ilyen áramlással működő fűtés a vizes padlófűtés, vagy radiátoros megoldás.

Keringetésnél fontos tudni, hogy ebben az esetben masszív szállópor lebegtetés alakul ki, ugyanis a levegő melegítésével is hasonló áramlás jön létre amelyet a kép tökéletesen szemléltet. Radiátoros kivetelezésnél a szállópor kb 2.50-es belmagássgban arányosan oszlik meg.

Vizes padlófűtésnél szintén légáramlás alakul itt, itt a szállópor lebegtetés 80 cm-es magasságig koncentrálódik.

Konvekciós fűtés hősugárzása

A másik kategória az infra fűtés. Az infra a testeket tárgyakat melegíti fel. Itt nincs szükség közvetítő közegre. Szemléletes példa erre a napsugárzás. A nap infra alapon melegíti fel a földet és közvetlen az embereket (ha nem állunk árnyékban). De itt is megfigyelhető, hogy bár ha árnyékban is állunk a felmelegített talaj ontja magából a meleget. Az infra hősugárzás közvetlen szilárd testeket és tárgyakat melegít fel, így a fűtés bekapcsolásával szinte azonnal hőérzetünk van, a felmelegített falak pedig sokáig megtartják a meleget.

Infrafűtésnél a falak, padló bútorok egységesen töltődnek fel infra hőenergiával, így lényegében az egész ingatlanból hőakkumulátort hoz létre, ami tárolja a meleget, így ha a fűtés ki is kapcsol és nincs működés alatt nem érzékeljük a környezetünk töltöttsége miatt.

Nincs szállópor lebegtetés.

Infrafűtés hősugárzása

Mi az az infravörös sugárzás és miért takarékos vele fűteni?

A villamos árammal való megtáplálást követően, olyan elektromágneses hullámok jönnek létre, amelyek az infravörös fényhullám távoli sugárzási tartományának felelnek meg.

Ez az infravörös fényhullám (úgy, mint a nap) kiváló hősugárzó hatással bír.
Az infrafűtés a hagyományos fűtésekkel ellentétben, nem a levegőt melegíti, hanem a térben lévő tárgyakat és a testeket tölti fel (hő)energiával. Ezt követően a tárgyak tovább sugározzák a meleget a környezetük felé és egyfajta „másodlagos hatásként” felmelegítik a levegőt is.

Az Intelligens Fűtőfilm fűtésrendszer az infravörös sugárzás elvén működik.

Az infravörös sugárzás röviden és tömören ennyi:

valamely helyről (forrásból) tetszőleges irányba, közvetítőközeg nélkül terjedő energiaáram.

Ez nagyjából annyit jelent, hogy van egy kiinduló pontja a fűtésnek, ami értelemszerűen a fűtőfilm felülete. Amikor bekapcsoljuk az infrafűtést a villamos energiának köszönhetően elindul az említett energiaáram a fűtőfilm felületéről a szoba vagy egyéb helyiség bizonyos pontjai felé. Az energiaáram lényegében az infra (hő)energia. Ezt az energiát fotonok szállítják. A foton a fény egyetlen részecskéje (apró, pici, kis dolgok, amik alkotják a fényt), tehát a fény fotonokból áll.

Elektromágneses spektrum

Azért beszélünk fényről, mert az infravörös sugárzás gyakorlatilag fény, de az emberi szem számára nem látható. Vannak fények, amelyek láthatók, azok egyetlen részecskéje is a foton, de az infravörös sugárzás tartománya a nem látható fények tartományában található.

A közvetítőközeg nélkül azt jelenti, hogy az infra (hő)energiának nincs szüksége semmire, pl. a levegőre sem, hogy terjedjen a térben, tehát, hogy a fűtőfilm felületéről eljusson mondjuk a falakig vagy a mennyezetig. Helyette figyelmen kívül hagy mindent, amivel szembe találkozik, és valójában a fény sebességével jut el egyik pontból a másikba. Így a legkisebb energia veszteség mellett (kevesebb, mint 1%), a legnagyobb hatékonysággal (több, mint 99%) tudja fűteni a kívánt helyiséget.

Mindezen dolgok ismeretében tehát elmondható, hogy a fűtés bekapcsolása pillanatában a fűtőfilmből „kiáramló” infra (hő)energia a levegővel nem érintkezve, fénysebességgel fűti a helyiségben található szilárd testeket és az embert. A fűtésrendszer felfűtési ideje azért páratlan gyorsaságú, mert a (hő)sugárzás fénysebességgel történik és az energiahatékonysága azért kimagasló, mert a levegővel sem érintkezve jut el az energia a fűtőfilmtől a helyiség bármely pontjáig.

Miután az infra (hő)energia eljutott a helyiségben található szilárd testekig (falak, mennyezet, padló, bútorok stb.), akkor ezeket a tárgyakat feltölti energiával. Ezt követően a szilárd testek elraktározzák és a környezetük felé kisugározzák az energiát, így felmelegszik a levegő is. Azzal a különbséggel, hogy a hagyományos fűtésektől eltérően, páratlan egyenletességgel melegíti fel a környezetét, hisz minden tárgy ugyan azt az egységes meleget sugározza ki a levegő felmelegítése céljából.

Így, az Intelligens Fűtőfilm fűtésrendszer különösen komfortossá és takarékossá válik más elektromos fűtésekkel szemben.

Elektroszmog kisugárzása

Tekintettel arra, hogy a fűtőfilm fűtő eleme a szén és a szénnek alacsony az elektromágneses kisugárzása, így az úgynevezett elektroszmogtól sem kell tartani.

Az elektromágneses kisugárzásnak vagy másnéven az elektroszmognak az egészségügyi határértéke 100 mikro Tesla. A fűtőfilm elektroszmog kisugárzása pedig a közelében mérve 1,5 mikro Tesla, ami az egészségügyi határérték több, mint 66-od része.

Intelligens fűtőfilm elektroszmog

AZ INFRAFŰTÉS ELŐNYEI

Számtalan előnnyel kecsegtet a Fűtőfilm rendszer.

A kellemes kényelemérzettől kezdve, a gyors felfűtési időn keresztül, a környezetünkre gyakorolt jótékony hatásáig, számos olyan tulajdonsággal bír, amelyet más fűtésrendszerek még csak meg sem közelítenek.

Íme néhány tulajdonság, amely az Intelligens Fűtőfilm rendszer sajátossága:

Kimagasló komfort élmény: egyenletes hőelosztásának köszönhetően egyedüli komfortérzetet biztosít, amellyel jelentősen növeli otthona kényelmét.

Rugalmas felhasználhatóság: használhatja padló, fal vagy mennyezetfűtésként, elfedheti padlószőnyeggel, laminált parkettával vagy hajópadlóval, tehet rá linóleumot vagy hidegburkolati lapot.

Minimális hely igény: nincsenek radiátorok, csövek és különböző fűtőtestek. Nem foglalnak helyet, nem korlátozzák a helyiség elrendezhetőségét és a fólia extra vékony (0,338mm) kialakításának köszönhetően észrevétlenül és esztétikusan rejtőzik el az otthonában.

Karbantartás hiánya: a rendszer nem tartalmaz kopó, mozgó alkatrészeket, ezért a meghibásodás lehetősége gyakorlatilag nulla. Szakszerű telepítést követően akár egy emberöltőn keresztül, karbantartás és javítás nélkül, megbízhatóan fog minket kiszolgálni.

Kiemelkedően magas hatásfok: a legnagyobb téli hidegben sem kell aggódni attól, hogy a családja fázni fog. Meleg Otthon garanciánk biztosítja Önnek, hogy -20 °C kinti hőmérséklet mellett is, kényelmes 25 °C meleget képes teremteni a helyiségben.

Takarékos üzemeltetés: Más fűtésrendszerekkel ellentétben, a villamos energia közel 100%-át átalakítja infra (hő)energiává, ezzel minimalizálja az energia veszteséget és maximalizálja a takarékosságot.

Egyszerű telepíthetőség: nincs szükség gépészet és csővezetékek tervezésére, engedélyezésére és kiépítésére. A fűtőfilm rendszer a meglévő villamos hálózathoz egyszerűen csatlakoztatható.

Villámgyors felfűtés: a fűtőfilm rendszer 1,5 perc elteltével 90%-os hatásfokon fűt. Bekapcsolástól számított 15-20 perccel később már kellemes, komfortos hőérzetet biztosít.

Nincs szállópor lebegtetés: mivel nem a levegőt melegíti, így a por sem lebeg. Működését kevesebb portörlés és csökkenő légúti irritációs panaszok jellemezhetik.

Egészséges hatás: a távoli infravörös sugárzásának köszönhetően jó hatással van a környezetre. Javítja a levegő minőségét és elpusztítja a penészgombát, illetve a káros baktériumok jelentős részét.

Környezetkímélő: Elektromos fűtésként nincs széndioxid kibocsátása és fejlett technológiájának köszönhetően jóval kevesebb energiát használ fel, mint más elektromos fűtésrendszerek.

Fokozott hatékonyság: a tárgyak még akkor is sugározzák a meleget magukból, amikor a fűtést a termosztát már lekapcsolta, illetve az infravörös sugarak hatására az ablakok és a falak mentén hőfüggöny alakul ki, ami csökkenti a hőveszteséget, így kevésbé tud majd elszökni a meleg.

Pin It on Pinterest