Fűtőfilm

Mi az az infravörös sugárzás és miért takarékos vele fűteni?

Az Intelligens Fűtőfilm fűtésrendszer az infravörös sugárzás elvén működik.

Ahhoz, hogy megértsük az infra(vörös) fűtést, egy kicsit bele kell menni a fizikai ismeretekbe és meg kell érteni néhány egyszerű dolgot.

Az infravörös sugárzás röviden és tömören ennyi:

valamely helyről (forrásból) tetszőleges irányba, közvetítőközeg nélkül terjedő energiaáram.

Ez nagyjából annyit jelent, hogy van egy kiinduló pontja a fűtésnek, ami értelemszerűen a fűtőfilm felülete. Amikor bekapcsoljuk az infrafűtést a villamos energiának köszönhetően elindul az említett energiaáram a fűtőfilm felületéről a szoba vagy egyéb helyiség bizonyos pontjai felé. Az energiaáram lényegében az infra (hő)energia. Ezt az energiát úgynevezett fotonok szállítják. A foton valójában a fény egyetlen részecskéje (apró, pici, kis dolgok, amik alkotják a fényt), tehát a fény fotonokból áll.

Azért beszélünk fényről, mert az infravörös sugárzás gyakorlatilag fény, de az emberi szem számára nem látható. Vannak fények, amelyek láthatók, azok egyetlen részecskéje is a foton, de az infravörös sugárzás tartománya a nem látható fények tartományában található.

A közvetítőközeg nélkül azt jelenti, hogy az infra (hő)energiának nincs szüksége semmire, pl. a levegőre sem, hogy terjedjen a térben, tehát, hogy a fűtőfilm felületéről eljusson mondjuk a falakig vagy a mennyezetig. Helyette figyelmen kívül hagy mindent, amivel szembe találkozik, és valójában a fény sebességével jut el egyik pontból a másikba. Így a legkisebb energia veszteség mellett (kevesebb, mint 1%), a legnagyobb hatékonysággal (több, mint 99%) tudja fűteni a kívánt helyiséget.

Mindezen dolgok ismeretében tehát elmondható, hogy a fűtés bekapcsolása pillanatában a fűtőfilmből „kiáramló” infra (hő)energia a levegővel nem érintkezve, fénysebességgel fűti a helyiségben található szilárd testeket és az embert. A fűtésrendszer felfűtési ideje azért páratlan gyorsaságú, mert a (hő)sugárzás fénysebességgel történik és az energiahatékonysága azért kimagasló, mert a levegővel sem érintkezve jut el az energia a fűtőfilmtől a helyiség bármely pontjáig.

Miután az infra (hő)energia eljutott a helyiségben található szilárd testekig (falak, mennyezet, padló, bútorok stb.), akkor ezeket a tárgyakat feltölti energiával. Ezt követően a szilárd testek elraktározzák és a környezetük felé kisugározzák az energiát, így felmelegszik a levegő is. Azzal a különbséggel, hogy a hagyományos fűtésektől eltérően, páratlan egyenletességgel melegíti fel a környezetét, hisz minden tárgy ugyan azt az egységes meleget sugározza ki a levegő felmelegítése céljából.

Így, az Intelligens Fűtőfilm fűtésrendszer különösen komfortossá és takarékossá válik más elektromos fűtésekkel szemben.

Mi az Intelligens Fűtőfilm és hogyan működik?

Az előzőekben megismerhettük az infravörös sugárzás fűtő tulajdonságát és működési mechanizmusát, most ismerkedjünk meg az intelligens fűtőfilmmel és annak működésével.

Az Fűtőfilmben használt fűtő elem a szén vagy másnéven a carbon. Használnak hozzá még ezüstöt és rezet is, hogy az elektromos vezetést minél hatékonyabbá tegyék és ezeket, speciális, tűzálló és jól szigetelő műanyagok közé helyezik el.

Intelligens Fűtőfilm

Az Intelligens Fűtőfilm olyan nano-vegyületből készül, ami a szén, valamint más vezetőképes anyagok (pl.: grafit) és egy speciális műanyag keveréke. A fő tulajdonsága, hogy könnyen tágul és zsugorodik a hő hatására.

Ha a hőmérséklet emelkedik a fűtőfilm egy bizonyos részén, a benne lévő speciális műanyag kitágul, ezért az elektromos ellenállása megnő és a villamos energia fogyasztása, illetve a fűtőfilm felületi hőmérséklete lecsökken.

Ez a gyakorlatban úgy jelenik meg például, hogy amikor a fűtőfilm felületére ráhelyezzük a tenyerünket, akkor azonnal érezhető, hogy a fűtőfilm felületi hőmérséklete elkezd csökkenni és „csak nem kihűl” ott, ahova a tenyerünket elhelyeztük.
Felmerülhet a kérdés, hogy miért tud fűteni akkor a rendszer, ha betont vagy például laminált parkettát teszünk rá, hisz akkor a teljes felületet elvileg „lefolytjuk”.

Valójában nem folytjuk le, de ahhoz, hogy ezt igazolhassuk, szükség van egy újabb fizikai fogalom bevezetésére és megértésére.

Az említett fizikai fogalom az emisszió.

Az egyszerűségre törekedve az emisszió azt jelenti, hogy az infra sugárzást egy adott tárgy milyen mértékben veszi fel (milyen mértékben töltődik fel vele) és milyen mértékben sugározza ki magából. Mondhatnánk ezt úgy is, hogy mennyire „sugárzik át rajta” és mennyire „nyeli el” az infra sugarakat.

Az építőiparban használt burkolati anyagok jellemzően 4-8%-ban „nyelik el” és 92-96%-ban „engedik át” magukon az infra sugárzást. Azért vannak idézőjelek között az elnevezések, mert a valóságban felveszi a sugárzást egy tárgy és ezt követően kisugározza magából, de az egyszerűség kedvéért így fogalmaztunk.

A betonnak példának okáért, nagyjából 8% az emissziója, tehát ennyire nyeli el az infra sugarakat. Ettől átmelegszik maga a beton is és 92%-át átengedi magán, hogy a helyiség többi tárgya is fel tudjon töltődni, majd a levegő is fel tudjon melegedni.
Ezért nem folytjuk le az Intelligens Fűtőfilmet azzal, ha betont, járólapot vagy laminált parkettát teszünk rá, ugyanis az energia legnagyobb része keresztül sugárzik rajtuk, felmelegednek tőle azok is és tovább tud melegedni a helyiség többi része.

Az akadályt azok a tárgyak okozzák, amelyek javarészben elnyelik az infra sugarait és nem engedik kisugározni magukból. Ilyen tárgyak például a szigetelő anyagok (hungarocell, ásványgyapot, hőtükörfóliák stb.).

Ezért mondjuk, ha padlófűtésünk van és ráteszünk egy fotelt vagy egy ülőgarnitúrát (ami nagyobb mértékben nyeli el, mint engedi át az infra sugarakat), akkor a fűtőfilm szintén érzékeli ezt (másképp megfogalmazva, a fűtőfilm felületi ellenállása megnő), majd azon a részen, ahol „érintkezik” a fotellal, visszacsökken a hőmérséklete (illetve a teljesítménye), és nem fűt feleslegesen ott, ahol nem kell.

Ezért takarékosabb a fogyasztása, mint más elektromos fűtéseknek és ezért biztonságosabb, mint az előző generációs fűtőfóliák.

Az intelligens tulajdonság megakadályozza a túlhevülést és a felesleges fűtést.

AZ INTELLIGENS FŰTŐFILM TULAJDONSÁGAI

Kényelem és komfort

Az Intelligens Fűtőfilm kényelme elsősorban abban rejlik, hogy nem foglal el helyet a helyiségben és egyenletesen melegíti fel azt. Legyen az padlóban, falban vagy mennyezetben, gyakorlatilag nem látszik, de mégis gyorsan és egyenletesen melegíti fel a tárgyakat és a levegőt. Nem foglalja a helyet a falon, nem korlátoz bennünket a szoba berendezésében és nem kell ormótlan fűtőtesteket elviselnünk (pl.: radiátor, fan coil) amik sokszor még zavaró, kattogó vagy zúgó hangot is adnak ki, amivel csökkentik a kényelmet és a komfort hatást.

Az Intelligens Fűtőfilm teljesen zajtalan és működését tekintve, a helyiségben lévő tárgyakat melegíti fel, majd a tárgyak raktározva az energiát, egyenletesen kisugározzák magukból, ezzel felmelegítik a levegőt és melegen is tartják azt. Némi túlzással olyan, mintha mindenhol „radiátorunk” lenne és mindenfelől ugyan az a kellemes meleg jön, amit szeretünk és beállítottunk szobahőmérsékletként.

Nem érezzük úgy, mint a hagyományos fűtésnél, amikor kikapcsol a rendszer és kihűl a radiátor vagy kihűl a kályha – illetve rögtön elkezd lehűlni a levegő is – mert a falak, a mennyezet, a padló és a bútorzat tovább raktározzák a (hő)energiát és folyamatosan sugározzák ki a környezetük felé. Még akkor is melegítik a levegőt, ha az infrafűtés épp nem megy.
Érdekes megfigyelni azt, hogy egy hagyományos fűtéssel szerelt lakásban, télen szellőztetéskor a meleg levegő távozásával párosul a hideg érzet is, majd miután becsuktunk ajtót-ablakot, lassacskán melegszik vissza a lakás.

Az infrafűtésnél a szellőztetés után azonnal érezhető, hogy nincs az a kihűlt lakás érzet, mivel a falak, a padló, a mennyezet és a bútorok azonnal melegítik vissza a levegőt és nagyon gyorsan ugyan azt a kellemes komfortot érezhetjük, mint amit már megszoktunk.

Mindezek mellett az infrafűtés hasonlóképp, mint a nap, közvetlenül az embert is melegíti, így lehet olyan érzésünk, ha bekapcsoljuk a rendszer, mint amikor az árnyékból kiállunk a napra és kellemesen átjárja a testünket a nap melege. A végtagfázósok különösen nagy örömére, az infrafűtés közvetlen melegítése nagy megkönnyebbüléssel szolgálhat.

 

Takarékos üzemeltetés

A fűtőfilm egyik nagy előnye kétségtelenül a hosszú élettartama.
Szakszerű és körültekintő kivitelezés mellett az élettartama meghaladhatja a 30 évet. Mindezt úgy, hogy karbantartást sem igényel.

Jól látható tehát, hogy más fűtéssekkel szemben, jelentős anyagi előnyre teszünk szert az alacsony, gyakorlatilag 0 fenntartási költsége miatt.

Az infratechnológia sajátosságának köszönhetően, a hagyományos elven működő fűtésekhez képest lényegesen hatékonyabb az üzemeltetése, mivel nem a levegő felmelegítésére tesz erőfeszítést a rendszer, hanem a szilárd testeket melegíti fel elsőként, majd azok adják le a meleget egyenletesen a levegőnek is.

Egy hagyományos elven működő fűtésnél jelentős energiaveszteséggel kell számolni azért, hogy a levegő fel tudjon melegedni és meleg tudjon maradni. Egy gázfűtés esetén például, a gázkazánban elég a gáz, így egy hőcserélőn keresztül felmelegíti a rendszerben lévő vizet, ez a víz a csővezetéken keresztül eljut a radiátorhoz, majd a radiátor elkezdi felmelegíteni a levegőt, a levegő pedig a hideg falakat, padlót, mennyezetet és tárgyakat. Jól lehet, hogy a meleg levegő a legjobban szigetelt épületekből is igyekszik kiszökni, így a hőhidakon (magas hőveszteségi pontok) keresztük szintén veszteséget szenvedhetünk el.

Ezt a kacifántos folyamatot nélkülözi az infrafűtés és a bekapcsolás pillanatában, szinte 100%-os hasznosulás mellett, a levegővel nem érintkezve, közvetlenül és azonnal (a fény sebességével) a térben lévő szilárd testeket feltölti (hő)energiával, a szilárd testek elraktározzák azt és egyenletesen kisugározva magukból felmelegítik és melegen tartják a levegőt is.

A szilárd testek felmelegítése során felmelegíti például a falon lévő vakolatot is, továbbá a nyílászárók felületét is, amelyeken lehetnek hőhidak, viszont a felmelegített felületnek köszönhetően úgynevezett hőfüggöny jön létre, amely lecsökkenti a hőhidak hőveszteségi tényezőjét, ezzel is támogatva a takarékos energiagazdálkodást.

Annak köszönhetően, hogy az infrafűtés közvetlenül az embert is melegíti, a tapasztalatok szerint a hagyományos fűtéseknél megszokott hőérzetnél legalább 1-1,5 fokkal magasabb az itt tapasztalható hőérzetünk. Kevesebb hőfokon is ugyan azt a komfortot érezhetjük, így kevesebb energia szükséges, ugyan annak az eredménynek az eléréséhez, ami szintén forintokban kifejezhető takarékossági tényező.

 

Élettani hatások

Az Intelligens Fűtőfilm működése közben kibocsátott infravörös hullámok és anionok (negatív töltésű ionok) elnyomják a kellemetlen szagokat (amit pozitív töltésű ionok okoznak), megakadályozzák a baktériumok elterjedését és megszüntetik a penészesedést.

Például, ha otthonunkban kisállatot tartunk, az anionok lekötik a kellemetlen szagokat és így sokat javítanak a kényelmi érzeten. Igaz ez akkor is, ha valaki otthon dohányzik, ebben az esetben is az anionok semlegesítik a pozitív ionokat, amelyek ezesetben, a dohányfüst okozta kellemetlen szagok.

Különösen magas anion koncentrációt például vízesés környezetében tapasztalhatunk, amely a frissesség érzését kölcsönözi számunkra.

Az infra fűtőfilm által létrehozott anionok mennyisége természetesen eltér a vízesések mellett található mennyiségtől, ugyanakkor hasonlóképp a friss, tiszta levegő hatását jelentheti az otthonunkban.

Emellett a rendszer nem lebegteti a port, így előnyösen hathat a szállópor okozta légúti irritáció elkerülésére is.

A hagyományos (vizes) padlófűtésnél, a felfelé áramló meleg levegő egy folyamatos szállópor lebegtetést idéz elő, amit rendszerint az ott élők belélegeznek. Ez hosszútávon akár légúti problémákhoz is vezethet, mivel alvás közben abban a magasságban fekszünk, ahol a por épp lebeg.

Az infrafűtés a helyiség minden pontját azonos hőmérsékletre melegíti fel, így nincs vagy minimális a hőmérsékletkülönbség a padló és a mennyezet között. Ebből következik, hogy a levegő mozgása sincs úgy jelen, mint egy hagyományos fűtéssel ellátott helyiségben, tehát a szállópor lebegtetés sem jelentkezik.
A penészgombák és a káros baktériumok sem szeretik az infrafűtést, messzire menekülnek előle. Nagy szerencsénkre, hisz nem sok szükségünk van rájuk.

Az infrafűtés felmelegítve a falakat, kiszárítja azokat, így a vizesedés és páralecsapódás által megágyazott baktérium és penész lelőhelyeket eltűnteti a fűtött helyiségekből.

Ugyanakkor a levegőt nem szárítja ki, megmarad annak optimális nedvesség tartalma, így nem szükséges párásítani azt. Az infravörös sugarak ugyanis közvetítőközeg nélkül jutnak el egyik pontból a másikba, ami azt jelenti, hogy a levegőhöz nem érnek hozzá és nem lépnek vele közvetlenül kapcsolatba, így ki sem szárítják azt.

Tekintettel arra, hogy a fűtőfilm fűtő eleme a szén és a szénnek alacsony az elektromágneses kisugárzása, így az úgynevezett elektroszmogtól sem kell tartani.

Az elektromágneses kisugárzásnak vagy másnéven az elektroszmognak az egészségügyi határértéke 100 mikro Tesla. A fűtőfilm elektroszmog kisugárzása pedig a közelében mérve 1,5 mikro Tesla, ami az egészségügyi határérték több, mint 66-od része.

 

Elektroszmog

Felhasználási lehetőségek

Felhasználási lehetőségei közé tartozik a padló, a fal és a mennyezet fűtés is.

Használhatjuk önálló vagy másnéven fő fűtésként, de lehetőséget ad más fűtésrendszerek kiegészítésére is, és használhatjuk kiegészítő fűtésként temperálásra vagy az átmeneti időszakok takarékosabb fűtésére.

Az Intelligens Fűtőfilm rendszer tökéletesen megállja a helyét fő fűtésként is, felesleges más fűtéssel kiegészíteni. Hatékonyságára és megbízhatóságára garanciát vállalunk, melyet Meleg Otthon garanciaként neveztünk el.

A fűtőfilm keskeny mivolta (0,338 mm) és a hozzá használatos rétegrendek relatív keskenysége (általában 6-7 mm) miatt gyakorlatilag bárhol elfér és szinte bárhol beépíthető.

 

Ismerje meg lehetséges fűtés módozatainkat

Vásárlóink véleményei

Egy éve használom! Teljes megelégedéssel! Túl vagyok az első telemen! 57 m2-es a lakásom! 17 ezer az átalány számla, amiben benne van a fűtésen kívül minden, (villany, tűzhely és sütő, villanybojler…) és még a ruhaszárító funkciót sem kell használnom a mosógépen mert gyorsabban száradnak a ruhák a szárítón! 🙂 Ajánlom mindenkinek!

Kecskés Gorán

Fantasztikus. Most is annak a Kellemes melegét élvezem. Reggelente Nincs tüsszentés. Ezt a hőt hasonlítani semmihez nem lehet. Újra csak ezt csináltatnám a két nagyon kedves fiatalemberrel. Szereléskor Nincs kosz. Szabályozható. Egyszerűen isteni érzés.

Papp Éva

Nagyon korrekt csapat. Pár nap alatt elintéztek minden szükséges dolgot és 1 hét elteltével már telepítették is a fóliát! Mióta ezt használjuk anyósom asztmája is sokat javult!

Matosics Tamás

Régen mindig elromlott a kazánunk, amiből volt 3 is a házban, a probléma rendszeresen fenn állt. Nemrég halottunk az fűtőfóliáról és bevallom nagyon szkeptikus voltam, de minden elképzelésem felülmúlta. 1 nap alatt telepítették és miután bekapcsoltuk azonnal éreztük a meleget. Nem kell kapcsolgatni a termosztátot sem mert be lehet állítani mikor fűtsön és mikor ne. A szobák sem porosodnak már úgy, mint régen és eltűnt a penész a bútorok mögül. Nagyon elégedett vagyok! Ajánlom mindenkinek, aki még gondolkodik, hogy ez egy nagyon szuper döntés!

Magosi Katalin Mária

Pin It on Pinterest