Dél-Koreai gyártású infra fűtőfólia

Dél-Koreai gyártó

Honnan ered az infrafűtés? Miért Dél-Korea az infra padlófűtés őshazája?

Az infra padlófűtés ősének, az úgynevezett Ondol fűtés megoldást tekinthetjük. Az Ondol jelentése meleg kő és első felbukkanása időszámításunk előtt 668 környékére tehető, amikor is egy részleges padlófűtési megoldást hoztak létre a távoli Koreában.

A 14. század végére már komplett padlófűtéssé nőtte ki magát, amit úgy oldottak meg, hogy a kandalló forró füstjét átvezették a padló alatt található füstelvezető járatokon keresztül, ez felmelegítette a padlót is és így különleges komfortot biztosított az ott lakók számára.

A padlófűtést az ókori római civilizáció is használta, ahol a hypocaustum nevű rendszert használták, amely meleg levegőt vezetett a föld alá és a padló alá, hogy fűtést biztosítson. Ezt a rendszert az ókori Rómában villákban és középületekben használták.

Ókori római padlófűtés
Padlófűtés már az ókori Rómában is

Tengerentúli, majd európai elterjedését egy amerikai úriembernek, Frank Lloyd Wright-nek tulajdonítják, aki azon kívül, hogy a 20. századi építészet egyik legkiemelkedőbb alakja volt, utazásai során találkozott az említett padlófűtési megoldással és annyira megtetszett neki, hogy visszatérve az egyesült államokba a következő építkezése során meg is valósította azt.

Így tehát, minden olyan fűtésmegoldást (legyen az forró füsttel, vízzel vagy infra (hő)sugárzással működő), ami képes felmelegíteni a padlót, Ondol fűtésnek hívnak Koreában, ami történetesen az infra fűtéstechnológia „őshazája”.

Infrafűtés: a modern korunk fűtéstechnológiája

A fűtésrendszerek „evolúciós” fejlődése számos változáson keresztül valósult meg az elmúlt évszázadok során, a fűtésmegoldások területén megjelentek az infravörös sugárzás módján működő elektromos fűtésrendszerek, így az infra fűtőfóliák is.

A modern kor egyik legkiemelkedőbb technológiai megoldása, az önszabályzó rendszerű Intelligens Fűtőfilm.

Azontúl, hogy rendelkezett minden olyan pozitív tulajdonsággal (pl.: a szilárd testeket melegíti nem a levegőt, a fény sebességével működik, így gyors a felfűtési ideje stb.), amit az infravörös sugárzásnak tulajdoníthatunk, a korábbi megoldásoktól eltérően további pozitívumok is jellemezték.

A pozitívumok egyike, hogy a szabályzórendszere a padló egyenletes hőelosztására törekedve érzékeli azokat a pontokat, ahol a padló hőmérséklete hidegebb, mint máshol és ezeken a pontokon több hőt termel. Ennek köszönhetően kiegyenlíti a hőmérsékleti különbségeket, amit a padló egyes pontjain lévő hőhidak jelentenek (magas hőveszteségi pontok) és tökéletesen egyenletes meleget állít be a padló minden pontján.

Az említett önszabályozás amellett, hogy korrigálja a padló hideg pontjait, képes korrigálni a magas hőmérsékletből eredő túlmelegedést is, így az előző generációs fűtőfóliákkal ellentétben elképzelhetetlen a padló túlhevülése és esetleges kiégése is.

Szükségtelen tehát légrést beiktatni a bútorok és a padló közé, mert a hőmérsékletet a fűtőfilm önszabályzó tulajdonsága kontrollálja.

Önszabályzó fűtőfilm telepítés

Nem elhanyagolható tény, hogy az Intelligens Fűtőfilm a fűtőfóliák korábbi típusaihoz képest közel 27%-os fűtésköltség megtakarítást könyvelhet el, ami például egy elektromos radiátorhoz képest akár több, mint 50%-os energiamegtakarítás is lehet.

A fűtőfóliát Dél-Koreában kezdték el kifejleszteni. Kezdetlegesen voltak még hiányosságai a rendszernek.

A 2015 előtt gyártott fűtőfóliák igen veszélyesek, és sajnos mai napig széles körben elérhetőek. Olcsók, és kihasználják a magyar hozzáállást, hogyha mindent magadnak csinálsz (szereled össze) mennyire olcsón meg lehet úszni a fűtést.

Sajnos, mára már kiderült, hogy azért ez nem így van. Felsoroljuk, hogy miért.

Egy

Ezeknél a fűtőfóliáknál nagy gondossággal oda kellet figyelni, hogy bútorok alá TILOS volt behelyezni, legalább 4-5 cm-es lábának kellett lennie minden bútornak, hogy a fűtőfólia által termelt meleg ne rekedjen meg. Sajnos ez sem segít sokszor elkerülni a baj, mert egy ruhákkal teli doboz is szigetelni tudja a fűtést vagy a padlóra dobott ágynemű.

Kettő

Előre meg kellett határozni a bútorok helyét, hogy számolni lehessen a fűtetlen területtel. Ez a későbbiekben ellehetetlenítette az átrendezést.

Három

Az első generációs fóliában az elektromos áram vezetésére használt réz és ezüst csíkok kevésbé optimálisan vannak egymáshoz rögzítve, így elektromos ív (kisülés) keletkezik, ami a fűtőfólia ezen részét tönkreteheti, és működése megszűnik, használhatatlanná válik.

Négy

A PET fólia nem rugalmas anyag, nem tágul hőre, minősége meg sem közelíti az új generációs fóliák minőségét.

Az eredeti fűtőfóliákat Dél-Koreában gyártják. Kínából csak a korábbi változat érhető el, melyek működése instabil és veszélyes, ezért ne rendelj/vásárolj olyan cégektől, akik Kínából rendelik termékeiket.

Pin It on Pinterest