Télikert fűtés

Télikert fűtés

A fűtőfilm segít abban, hogy megússzuk a fűtéscsövek és fűtőtestek zavaró látványát.

Télikert fűtés infra fűtőfóliával

Fűtésrendszer télikertekben

A télikert építés vagy teraszbeépítés egyik lehetséges fő célja, hogy kibővítsük otthonunkat és télen-nyáron egyaránt használható helyiséget kapjunk. Fő funkcióját tekintve mindegy, hogy szobát vagy virágoskertet szeretnénk megcélozni, a télikertet igazán a fűtési fogja teljes értékűvé tenni.

Hosszútávon egy teljes értékű fűtésrendszer fogja a leghatékonyabban és leggazdaságosabban felfűteni a kívánt helyiséget. Az infra- fűtőfólia letelepítése ideális és kézenfekvő megoldás a beépített terasz téliesítésére.

Ezzel a megoldással megúszhatjuk a fűtéscsövek és fűtőtestek zavaró látványát, vagy az azok bebetonozásával járó extra költségeket, a rendszer előnye, hogy kényelmesen és gyorsan alakíthatunk ki termosztáttal vezérelhető fűtést.

Fűtőfólia vagy Fűtőfilm infrafűtés

A legtöbb esetben a beépített teraszon illetve télikertben, de a háztól távolabb eső helyiségekben a fűtőfólia beépítése a leginkább pénztárca barát megoldás. Az ilyen utólag épített helyiségeknél könnyű megoldást kínál padlófűtésre a fűtőfólia, ennek a rendszernek az extra előnye, hogy az infra jótékony hatását nagyon élvezik a növények is, ha ebben gondolkozol mindenképp meghálálják majd zöld kis barátaid az extra gondoskodást.

A fűtőfólia előnyös tulajdonságai:

  • gyorsan képes felfűteni a kívánt hőmérsékletre
  • termosztáttal külön vezérelhető a ház többi pontjától
  • nem szárítja a levegőt
  • nincs szálló por ami üveges megoldásoknál látványos
  • kedvelik a növények
  • automatikus rendszer

Meleg padló a télikertben

A hagyományos fűtési rendszerek konvenciósan azaz hőáramlással működnek, ilyenkor a melegítő testek adják le a hőt és próbálják felmelegíteni a levegőt ami alapvetően egy hőszigetelő anyagként is funkcionál ezért is lassan melegszik fel és miután felmelegedett, a meleg levegő felfelé kezd áramolni így váltakoznak a hideg levegővel ami pedig lefelé száll, másnéven hőhidak alakulnak ki.
Az ilyen elven fűtött télikertek hamar kihülnek ezért rendszeresen bekapcsol majd a fűtés ami hosszútávon nem a legjobb befektetés.
Az infrafűtés esetében nincsenek hőhidak és maximum 1 fokos eltérés van a padló és a mennyezet között, a kellemes hőmérséklet biztosítására az infra-padlófűtés a legjobb megoldás. A padlóba rejtett fűtőfilm egyenletes hőmérsékletet biztosít az egész helyiségben.

Az infra- padlófűtés teljes értékű fűtésrendszer, ezért alkalmazható alapvető fűtésként is, ezzel a technológiával a hőveszteség minimálisra redukálható.

A padlófűtés a télikertben kiépített elektromos hálózathoz csatlakoztatható.

A beépített teraszon elhelyezhető infra-fűtőfólia a legigénytelenebb megoldás abból a szemszögből, hogy telepítése után semmilyen karbantartást nem igényel, a jelenleg alkalmazott technológiák mellett akár 50 évig is működhet zavartalanul. A legoptimálisabb megoldás betonréteg alá telepíteni a rendszer, a beton nagyon jó hőközlő anyag, és sokáig megtartja a meleget, így nem kell attól aggódnunk, hogy hamar hideg lesz a lábunk alatt.

Növényház funkció

A teraszbeépítésnek vagy télikert építésnek egyik célja, hogy olyan plusz helyiséget kapjunk mely menedéket nyújt télen virágainknak.

A növények gondozásához megfelelően kialakított helyiség, hosszútávon hozzájárul a szép egészséges termésekhez, arról nem is beszélve milyen üdítő látvány egy szépen berendezett csodásan fejlődő növényes.

pl: a narancs könnyen terem a télikert egész évben meleg klímájában.

A télikert többféleképpen is használható, előszeretettel alkalmazzák pihentető üdítő hatását vendéglátó egységek is, kellemesebben lehet eltölteni az étkezést a nap bármely szakaszában egy egzotikus növényekkel teli kertben.

Üvegházhatás mellett is szükség van a fűtésre

Az üvegházhatás nagyon leegyszerűsítve ennyi: a nap infrasugarai áthatolnak az üvegfalakon, a felmelegedett buroklatból és falakból kisugárzó hő számára azonban az üveg már egy akadály amin nem képes távozni.

Éppen ezért egy jól tájolt télikertben gyenge napsütés mellett is jóval melegebb lehet, mint a fűtetlen házban vagy udvaron.

Fontos azonban, hogy ez csak akkor van érvényben, ha süt a nap, hidegebb időkben amikor napokig borult az égbolt, a télikertünk erősen hűtheti is a házunkat, ezért érdemes mindenképp fűtéssel tervezni.

Nem fűtött télikert esetében az épületrész hőkiegyenlitőként funkcionál és elvonhatja a meleget a közös légtereket keresztül, valamint ebben az esetben már nem beszéltünk 4 évszakos télikertről sem.

Pin It on Pinterest