fbpx

Infrafűtés

Rövid történeti áttekintés

Az infra padlófűtés ősének, az úgynevezett Ondol fűtés megoldást tekinthetjük. Az Ondol jelentése meleg kő és első felbukkanása időszámításunk előtt 668 környékére tehető, amikor is egy részleges padlófűtési megoldást hoztak létre a távoli Koreában.

A 14. század végére már komplett padlófűtéssé nőtte ki magát, amit úgy oldottak meg, hogy a kandalló forró füstjét átvezették a padló alatt található füstelvezető járatokon keresztül, ez felmelegítette a padlót is és így különleges komfortot biztosított az ott lakók számára.

Tengerentúli, majd európai elterjedését egy amerikai úriembernek, Frank Lloyd Wright-nek tulajdonítják, aki azon kívül, hogy a 20. századi építészet egyik legkiemelkedőbb alakja volt, utazásai során találkozott az említett padlófűtési megoldással és annyira megtetszett neki, hogy visszatérve az egyesült államokba a következő építkezése során meg is valósította azt.

Így tehát, minden olyan fűtésmegoldást (legyen az forró füsttel, vízzel vagy infra (hő)sugárzással működő), ami képes felmelegíteni a padlót, Ondol fűtésnek hívnak Koreában, ami történetesen az infra fűtéstechnológia „őshazája”.

Infrafűtés: a modern korunk fűtéstechnológiája

A fűtésrendszerek „evolúciós” fejlődése számos változáson keresztül valósult meg az elmúlt évszázadok során, azonban az ezredfordulót követően alapjaiban változott meg a modern fűtés világa.

Köszönhetően a technológia gyors fejlődésének, a fűtésmegoldások területén megjelentek az infravörös sugárzás módján működő elektromos fűtésrendszerek, így az infra fűtőfóliák is.

Kezdetben igaz, voltak hiányosságból eredő hibák (fűtőfóliák előző generációi), viszont a folyamatos technikai változásokon keresztül kiküszöbölésre kerültek, mígnem megszületett a modern kor egyik legkiemelkedőbb technológiai megoldása, az önszabályzó rendszerű Intelligens Fűtőfilm.

Azontúl, hogy rendelkezett minden olyan pozitív tulajdonsággal (pl.: a szilárd testeket melegíti nem a levegőt, a fény sebességével működik, így gyors a felfűtési ideje stb.), amit az infravörös sugárzásnak tulajdoníthatunk, a korábbi megoldásoktól eltérően további pozitívumok is jellemezték.

A pozitívumok egyike, hogy a szabályzórendszere a padló egyenletes hőelosztására törekedve érzékeli azokat a pontokat, ahol a padló hőmérséklete hidegebb, mint máshol és ezeken a pontokon több hőt termel. Ennek köszönhetően kiegyenlíti a hőmérsékleti különbségeket, amit a padló egyes pontjain lévő hőhidak jelentenek (magas hőveszteségi pontok) és tökéletesen egyenletes meleget állít be a padló minden pontján.

Az említett önszabályozás amellett, hogy korrigálja a padló hideg pontjait, képes korrigálni a magas hőmérsékletből eredő túlmelegedést is, így az előző generációs fűtőfóliákkal ellentétben elképzelhetetlen a padló túlhevülése és esetleges kiégése is.

Szükségszerűtlen tehát légrést beiktatni a bútorok és a padló közé, mert a hőmérsékletet a fűtőfilm önszabályzó tulajdonsága kontrollálja.

Nem elhanyagolható tény, hogy az Intelligens Fűtőfilm a fűtőfóliák korábbi típusaihoz képest közel 27%-os fűtésköltség megtakarítást könyvelhet el, ami például egy elektromos radiátorhoz képest akár több, mint 50%-os energiamegtakarítás is lehet.

Ezért az Intelligens Fűtőfilm fűtésrendszer különösen takarékossá válik más lehetséges elektromos fűtésrendszerekkel szemben.

Az infrafűtés működése

Az Intelligens Fűtőfilm rendszert közvetlenül a 230 V-os hálózatról, egy hőmérsékletszabályzó eszközzel (termosztáttal) vezérelve működtetjük. Általában helyiségenként hozunk létre úgynevezett fűtés köröket, amelyek önállóan, egymástól elkülönülve működnek. Bizonyos esetekben össze szoktunk vonni helyiségeket egymással, ilyen eset például, ha hét helyiség egy légteret alkot (konyha + étkező vagy konyha + nappali), de előfordul, hogy kézenfekvő helyeket is összevonunk, mint például egy folyosóról nyíló mellékhelység vagy tároló nem indokolt, hogy külön vezérlést kapjon.

Az elkülönített fűtésköröknek a villamos méretezési tényezők mellett (max. 16 A / kör) gazdasági és komfort oldala is van, hisz vélhetően a hálószobában nem ugyanakkora hőmérsékletet szeretnénk beállítani, mit a fürdőszobában, vagy egy vendégszobát nem akarunk fűteni addig, amíg a vendég nem érkezik meg.

A villamos árammal való megtáplálást követően, olyan elektromágneses hullámok jönnek létre, amelyek az infravörös fényhullám távoli sugárzási tartományának felelnek meg.

Ez az infravörös fényhullám (úgy, mint a nap) kiváló hősugárzó hatással bír.

Az infrafűtés a hagyományos fűtésekkel ellentétben, nem a levegőt melegíti, hanem a térben lévő tárgyakat és a testeket tölti fel (hő)energiával. Ezt követően a tárgyak tovább sugározzák a meleget a környezetük felé és egyfajta „másodlagos hatásként” felmelegítik a levegőt is.

A hőmérséklet beállítását két érzékelő végzi, az egyik a levegő hőmérsékletéért felel, a másik a padló hőmérsékletéért. Beállíthatjuk tehát, hogy mennyire melegítse fel a rendszer a helyiségben lévő levegőt, de beállíthatjuk azt is, hogy eközben milyen melegen tartsa a padlót is.

A rendszer alapvetően érintő-kijelzős (touch-screen), programozható (offline, azaz nem internetről működő), nagyon megbízható és felhasználóbarát termosztáttal kerül kiépítésre.

Ugyanakkor, a modern megoldásoknak, illetve elvárásoknak köszönhetően kérhető, hogy Okos-Otthon vezérléssel (azaz online, interneten és WiFi-n keresztül) okostelefonnal vezérelhessük fűtésrendszerünket. Így megtehetjük például azt, hogy a nappaliban ülve feljebb vesszük a gyerekszobában, esetleg a fürdőben a fűtést vagy otthonról elindulva bekapcsoljuk a hétvégi ház fűtését, hogy amíg odaérünk, már kellemes meleg környezet várjon ránk.

Az infrafűtés előnyei

Számtalan előnnyel kecsegtet a Fűtőfilm rendszer.

A kellemes kényelemérzettől kezdve, a gyors felfűtési időn keresztül, a környezetünkre gyakorolt jótékony hatásáig, számos olyan tulajdonsággal bír, amelyet más fűtésrendszerek még csak meg sem közelítenek.

Íme néhány tulajdonság, amely az Intelligens Fűtőfilm rendszer sajátossága:

 

 • Kimagasló komfort élmény: egyenletes hőelosztásának köszönhetően egyedüli komfortérzetet biztosít, amellyel jelentősen növeli otthona kényelmét.
 • Rugalmas felhasználhatóság: használhatja padló, fal vagy mennyezetfűtésként, elfedheti padlószőnyeggel, laminált parkettával vagy hajópadlóval, tehet rá linóleumot vagy hidegburkolati lapot.
 • Minimális hely igény: nincsenek radiátorok, csövek és különböző fűtőtestek. Nem foglalnak helyet, nem korlátozzák a helyiség elrendezhetőségét és a fólia extra vékony (0,338mm) kialakításának köszönhetően észrevétlenül és esztétikusan rejtőzik el az otthonában.
 • Karbantartás hiánya: a rendszer nem tartalmaz kopó, mozgó alkatrészeket, ezért a meghibásodás lehetősége gyakorlatilag nulla. Szakszerű telepítést követően akár egy emberöltőn keresztül, karbantartás és javítás nélkül, megbízhatóan fog minket kiszolgálni.
 • Kiemelkedően magas hatásfok: a legnagyobb téli hidegben sem kell aggódni attól, hogy a családja fázni fog. Meleg Otthon garanciánk biztosítja Önnek, hogy -20 °C kinti hőmérséklet mellett is, kényelmes 25 °C meleget képes teremteni a helyiségben.
 • Takarékos üzemeltetés: Más fűtésrendszerekkel ellentétben, a villamos energia közel 100%-át átalakítja infra (hő)energiává, ezzel minimalizálja az energia veszteséget és maximalizálja a takarékosságot.
 • Egyszerű telepíthetőség: nincs szükség gépészet és csővezetékek tervezésére, engedélyezésére és kiépítésére. A fűtőfilm rendszer a meglévő villamos hálózathoz egyszerűen csatlakoztatható.
 • Villámgyors felfűtés: a fűtőfilm rendszer 1,5 perc elteltével 90%-os hatásfokon fűt. Bekapcsolástól számított 15-20 perccel később már kellemes, komfortos hőérzetet biztosít.
 • Nincs szállópor lebegtetés: mivel nem a levegőt melegíti, így a por sem lebeg. Működését kevesebb portörlés és csökkenő légúti irritációs panaszok jellemezhetik.
 • Egészséges hatás: a távoli infravörös sugárzásának köszönhetően jó hatással van a környezetre. Javítja a levegő minőségét és elpusztítja a penészgombát, illetve a káros baktériumok jelentős részét.
 • Környezetkímélő: Elektromos fűtésként nincs széndioxid kibocsátása és fejlett technológiájának köszönhetően jóval kevesebb energiát használ fel, mint más elektromos fűtésrendszerek.
 • Fokozott hatékonyság: a tárgyak még akkor is sugározzák a meleget magukból, amikor a fűtést a termosztát már lekapcsolta, illetve az infravörös sugarak hatására az ablakok és a falak mentén hőfüggöny alakul ki, ami csökkenti a hőveszteséget, így kevésbé tud majd elszökni a meleg.

Az infrafűtés sokoldalúsága és utólagos kiépíthetősége

A lakóépületek felfűtése mellett az infrafűtés gyakorlatilag minden olyan helyiségben hasznos lehet, ahol meleg levegőre és környezetre vágyunk. Legyen szó vendéglátó helyiségekről, szállodákról, kávézókról, irodai helyiségekről, irodaházakról, egészségügyi intézményekről, orvosi rendelőkről, különböző mezőgazdasági építményekről, mint pl. magtárakról, fóliasátrokról vagy bármilyen mobil építmény, mint pl. irodakonténer vagy mobilházak fűtéséről, az Intelligens Fűtőfilm tökéletesen megállja a helyét.

A belső tereken kívül is alkalmazható, ha mondjuk járda vagy autófeljáró hó vagy jégképződését kívánjuk elkerülni vagy a teraszunk padló burkolata alá szeretnénk elhelyezni hasonló célzattal. Teraszok fűtése átmeneti időszakokban is hasznos lehet, hisz az infrafűtés közvetlenül az embert is melegíti, így tavasszal vagy ősszel, netán esténként, amikor már jobban hűvösödik a levegő, de szeretnénk a terasz adta kényelmeket továbbra is élvezni családunkkal vagy barátainkkal, akkor az infrafűtést bekapcsolva komfortosabban érezhetjük magunkat és így tovább időzhetünk kedvenc helyünkön a hidegtől megóvva.

Az Intelligens Fűtőfilm rendszer utólag is zökkenőmentesen kialakítható. Nincs szükség különösebb bontásra hozzá, nem fognak heteken keresztül vésni, fúrni és faragni a munkások és nem kell a nagy porral és kosszal járó kellemetlenségeket elviselni.

Tapasztalatunk szerint ugyanis többen azért nem vágnak bele a fűtéskorszerűsítésbe és helyette inkább viselik el a régi körülmények kellemetlenségeit, mert azt gondolják, hogy a korszerűsítés még több kényelmetlenséggel párosulna.

Ez azonban az infrafűtés kialakítására nem igaz. Minimális bontással és környezeti alakítással, a szakembereink általában 1 munkanap alatt beszerelik és be is üzemelik a rendszert, majd másnap már be is lehet fejezni az utómunkálatokat, mint például a laminált parketta lehelyezését vagy a hidegburkolati előkészületek elvégzését.

Továbbá az Intelligens Fűtőfilm rendszer helyiségenként is kivitelezhető. Nem kell tehát a teljes házat kipakolni ahhoz, hogy mindenhol egyszerre megtörténjen a fűtésrendszer kialakítása, helyette megtehetjük azt is, hogy csak az egyik helyiséget készítjük fel a fűtés telepítésére és egy másik alkalommal a másik helységgel teszünk ugyanígy. Lépésről lépésre megvalósulhat a teljes ház fűtéskorszerűsítése és különösebb kényelmetlenségektől mentesen tehetjük meg mindezt.

Legyen szó padló, fal vagy mennyezetfűtésről, mindhárom esetben hasonló egyszerűséggel oldhatja meg otthona korszerűsítését és teheti környezetét élhetőbbé családja és önmaga számára.

Küldetésünk: Bevezetni egy modern fűtési kultúrát, hogy az emberek környezetbarát módon gazdaságosan fűthessenek.

Kérje ingyenes árajánlatunkat néhány egyszerű lépésben!

Pin It on Pinterest