Hőszivattyú vs. fűtőfilm – melyik fűtési rendszer a nyerő?

2023. jan. 11.
Hőszivattyú vs. Fűtőfilm

Az energiaárak egekbe emelkedésével sokan a már meglévő, tetemes összegeket felemésztő rendszerek helyett, alternatív megoldások után kezdtek kutatni. Az egyik legkézenfekvőbb opció sokak számára a népszerű hőszivattyús rendszer kiépítése volt. De biztosan ez a legjobb választás? Az infrafűtéstől is jobb megoldásnak számít? És vajon a két rendszer összecsapásából a hőszivattyú vagy a fűtőfilm jöhet ki győztesen? Cikkünkből választ kap a kérdésekre!

Az alábbiakban négy pontban vetettük össze a hőszivattyút és a fűtőfilmet! Nézzük is, melyik fűtési rendszer a nyerő!

1. Ár-érték arány

Az Intelligens Fűtőfilm beruházási költsége, anyag- és munkadíjjal együtt is töredéke a hőszivattyúnak, sőt még akkor is kedvezőbb összeg jön ki, ha egy napelem rendszert is telepítünk mellé. Utóbbi esetben a fűtési költség teljesen lenullázható, míg a hőszivattyú állandó ráfordítást igényel. És persze az sem mellékes, hogy már nincsenek olyan kedvező hitelek sem, amelyek támogatnák a rendkívül drága és bonyolult hőszivattyús rendszer kiépítését.

Ár-Értékarány

2. Karbantartás

Általában a hőszivattyú esetében a garancia kötelező kritériuma az évenkénti karbantartás. Ezt természetesen a garanciális idő lejárta után is biztosítani szükséges ahhoz, hogy a rendszer jól működjön – mindez pedig fix összeggel terheli a kasszát.

A rendkívül bonyolult rendszer és a sok alkatrész miatt a két karbantartás között is merülhetnek fel problémák, az esetleges javítási munkálatok díját pedig jellemzően a szakik nem aprózzák el. Ezzel szemben a fűtőfilm nem igényel karbantartást! A rendszer nem tartalmaz kopó vagy mozgó alkatrészeket, így a meghibásodás lehetősége gyakorlatilag nulla. Szakszerű telepítést követően akár egy emberöltőn keresztül képes javítás nélkül, megbízhatóan működni.

3. Esztétikum

Az Intelligens Fűtőfilmnek minimális a helyigénye. Nincsenek radiátorok, csövek, fűtőtestek, egyéb berendezések. Semmi sem foglal helyet, semmi sem szorítja keretek közé a helyiségek berendezhetőségét. A fólia extra vékony, pontosan 0,338 mm, tehát észrevétlenül és esztétikusan rejtőzik el az otthonokban, a padló alatt, az álmennyezet vagy a gipszkarton fal mögött. A hőszivattyú azonban mérete és kialakítása révén jókora helyet foglal el a ház mellett. Sőt, sokan nem tudják, de a hőszivattyú részére sokszor külön helyiséget szükséges létrehozni, ami persze szintén jókora beruházást követel meg.

Esztétikus telepítés

4. Hangkibocsátás

A levegős hőszivattyú hangkibocsátása kifejezetten zavaró lehet, ugyanis külső egysége folyamatos hangforrás. Az infrafűtés ezzel szemben nesztelenül melegíti fel a lakást.

Azt, hogy melyik fűtési rendszer jött ki győztesen az összecsapásból, mindenki döntse el maga. Ha Ön mindezek után inkább az Intelligens Fűtőfilm mellett tenné le a voksát, kérje ingyenes árajánlatunkat, néhány egyszerű lépésben!

Pin It on Pinterest