Infrafűtés a nyirkos, penészes falak ellen

2021. ápr. 19.
infra fűtés

Sokakat foglalkoztat a téma, hogy miért és hogyan alakul ki a penész, hisz alapvetően nem érezzük nyirkosnak a levegőt.

A penész:

A penészgomba jobb esetben szabad szemmel nem látható apró kis penész-spóraként van jelen életünkben, ami a levegőben mindehol megtalálható. A penészesedés egész addig nem kezdődik meg, még a spórák megfelelő “táptalajt” nem találnak magunknak, ahol azonban tartósan nedves, nyirkos közeget talál azonnal szaporodásnak indul.

Belélegezzük-e a spórákat?

Abszolút, ezeket a spórákat belélegezzük… A penészgombák és spóráik gyakorlatilag mindenütt ott vannak. A házipor egy részét a spóráik teszik ki, a baj akkor kezdődik amikor jól látható gombatelepek jönnek létre, és ezek a spórák tömegesen kerülnek a levegőnkbe. Léteznek olyan penészgomba fajták amelyek spórái mérgező anyagokat is tartalmaznak, ezek a gomba-spórák  nagyobb mennyiségben belélegezve allergiás tüneteket és légzési nehézséget válthatnak ki, valamint izgató hatást gyakorolnak a szem kötőhártyáján vagy az orr nyálkahártyáján, de felső légúti panaszokat vagy bőrgyulladást is okozhatnak.

vizes penészes fal kiszárítása fűtőfilmmelMiért alakul ki a penész?

Számos esetben jelenik meg a penész egy régebbi ingatlan utólagos szigetelése és nyílászáró cseréje esetén.

Ehhez 2 feltételnek kell teljesülnie:
– hideg falfelület
– magas páratartalom

Ezen feltételeket az épület jellemzői határozzák meg illetve a lakók szokásai. Az épület jellemzőit már az ablakok cseréje megváltoztatja, a penészedés ilyenkor jelentkezik a leggyakrabban.

Mitől hideg a fal felületi hőmérséklete?

1) A szobában nincs elég meleg:
– Sok esetben anyagi megfontolásból a fűtés költségek lejjebb szorítása érdekében nincs egy szoba megfelelőképpen befűtve, így hidegebb az átlagnál és a falak sem képesek átmelegedni.
2) Hőhidas a fal:
– A hőhidak nagyon leegyszerűsítve „energiaelnyelő lyukak”, amelyek a szokványos külső burkolatokhoz képest magas hővezető képességgel rendelkeznek. Mindig fűtött belső helyiségek és a külső levegő, vagy a fűtetlen épületrészek között jönnek létre; vagyis a hőhidak a fűtött helyiségeket összekötik a fűtetlen részekkel vagy a külső levegővel.
3) Vizes, nyirkos a fal:
– Vizesedés a nem megfelelő vízszigetelés miatt is létrejöhet, valamint attól, hogy a pára a szobában a hideg falakon csapódik le.

A magas páratartalom lehetséges okai:

Egy 4 fős család esetében többnyire ezek a kiváltó okok:

– emberi-állai-növényi természetes biológiai folyamatok pl: légzés, köhögés
– fürdés
– főzés
– ruhák szárítása
– nem megfelelő vízszigetelés során a falakból elpárolgott nedvesség

Megoldás: rendszeres kellő mértékű szellőztetés.

Kiváltképp egyszerű megoldás lenne a problémára, azonban egy kielégítő szellőztetés esetén az ingatlan kihülne, így újbóli felfűtése több energiát emészt fel ami emeli a fűtési költségeket.

A mókuskerék:

A penész leggyakrabban akkor alakul ki, amikor a lakók, felújításra szánják el magukat, mert csökkenteni szeretnék a fűtési költségeket, valamint nem akarják, hogy a meleg a régi ablakok résein távozzon illetve szökjön be a hideg. A szigeteléssel és az új ablakokkal egy zárt teret kapnak, ami ugyan költséghatékonyabban fűthető, viszont kevésbé szellőzik mint előtte, ezzel együtt nő a belső páratartalom. A felgyülemlett páratartalom a hőhidas szerkezeteken kicsapódik és a penész szaporodása megindul. Hiába a külső fal szigetelése, megmaradnak a hideg felületek (pl. sarkok) mert a szerkezeti elemek hőhíd problémáit önmagában a homlokzati hőszigetelés nem oldja meg.

Így szüntesd meg a kiváltó okokat:

A megfelelő minőségű fűtésrendszer, egy életre megszabadíthat bennünket a penészesedéstől. Erre tökéletes megoldás az Intelligens Fűtőfilm fűtési technológia ami infra alapon először a szobában lévő tárgyakat pl: falakat, melegíti fel majd ezek melegítik fel a levegőt. Ebben az esetben 3 lehetséges ok egy csapásra megszűnik.

1) Nincs többé hideg fal:
– Az infra a térben lévő tárgyakat (emberi testet) és falakat melegíti fel először, majd ezek a tárgyak a hő-kiegyenlítődés során adják le a meleget a levegőnek így fog az is felmelegedni. Ez egy sokkal gyorsabb folyamat, mint elsőre hallatszik ugyanis a tárgyak hamarabb melegednek fel, és adják tovább a hőt így sokkal hamarabb lesz meleg hőérzetünk, mint egy másik hagyományos megoldás esetén.

Ezzel megszűnik a hideg fal probléma ahol a pára lecsapódhatna.

2) Az infra kiszárítja a falakat:
– Az infrafűtés felmelegítve a falakat, kiszárítja azokat, így a vizesedés és páralecsapódás által megágyazott baktérium és penész lelőhelyeket eltűnteti a fűtött helyiségekből. Ugyanakkor a levegőt nem szárítja ki, megmarad annak optimális nedvesség tartalma, így nem szükséges párásítani azt. Az infravörös sugarak ugyanis közvetítőközeg nélkül jutnak el egyik pontból a másikba, ami azt jelenti, hogy a levegőhöz nem érnek hozzá és nem lépnek vele közvetlenül kapcsolatba, így ki sem szárítják azt.

3) Mérséklődik a hőhíd:
– Az infra működése során egyenletes hőt biztosít így a falak felmeredése során mérséklődnek azok a pontok ahol elszökik a meleg.

A jól megválasztott fűtés gondos kivitelezés mellett, évtizedekre megóvhat bennünket a penészre hajlamos falaktól, valamint a tévhiedelemmel ellentétben az Intelligens Fűtőfilm még a pénztárcánk barátja is lesz, ugyanis alacsony kivitelezési költségek mellett gazdaságosan üzemeltethető és még a rendszeres karbantartástól is megóvjuk magunkat ugyanis ennek a rendszernek nincsenek mozgó-kopó alkatrészei amik meghibásozhatnának.

7 legyet egy csapásra!

penész a konyhabútor alattAz intelligens Fűtőfilm rendszerrel nem csak egy teljes értékű fűtésrendszert kapunk, hanem egy komplett életmód könnyítést is.
Felsoroljuk mivel járul hozzá a gondtalan téli mindennapjainkhoz ez a technológia.

– gazdaságos üzemeltetése van
– egyenletes meleget biztosít
– nincs többé hőhíd, hőlépcső, helyette van hőfüggyöny (akadályozza a meleg levegő távozását)
– napelemmel kombinálva kiváltható a rezsiköltsége
– gyors felfűtési ideje van
– megkímél a téli napokon a hosszantartó rendszeres szellőztetéstől
– megszünteti a penészt és a kiváltó okokat

+ 1 Tipp

Biztosan ti is találkoztatok már a konyhabútor olyan megoldásával, ahol nem helyezték fel a szoklit és látszik, hogy a szekrénysor lábakon áll. Ez ma már nem divat mégis sokan így csinálják a háziasszonyok legnagyobb örömére, ugyanis a nyitott szekrénysor alatt tökéletesen össze tudnak gyűlni a porcicák, mégis szükség van a szekrény szellőztetésére, hogy elkerüljük a falak penészesedését.
Nedves pince, nyirkos falak vagy garázs – tökéletes helyszín a penész számára. Sok háztartás szenved a jelenségtől. A penész nem csak látványát tekintve zavaró, de súlyos egészségügyi következményei is lehetnek. A penészesedés például asztmát, légzőszervi megbetegedést, fejfájást, fertőzésveszélyt okozhat. A hagyományos fűtési technológiák a szoba levegőjét melegítik, ezért a falak mindig egy kissé alacsonyabb hőmérsékletűek maradnak, mint a levegő. A meleg levegő páratartalma kicsapódik a hűvösebb falakra (mint ahogy például zuhanyzás után kicsapódik a pára a tükörfelületre) és ideális körülményeket szolgáltat a penészesedésre. Ezen kívül a meleg levegő felfelé áramlik, majd lehűlés után ismét aláereszkedik. Ezzel egy folyamatos légáramlás alakul ki a helyiségben, amely a por mellett a penész-spórákat is folyamatosan szétteríti az egész szobában. Az infrafűtés meggátolja és legyőzi a penészképződést. Egyrészt elsődlegesen nem a levegőt, hanem a tárgyakat, falakat fűtik, így nem csapódik ki nedvesség a falfelületeken, nem vizesednek a falak, hanem melegek és szárazak maradnak. Másrészt a fűtőtest hőleadása nem jár légmozgással, így a penész-spórák nem terülnek szét a szobában. A penész egész egyszerűen nem tud kialakulni. A nedves vagy már penészes falak kiszáradnak, és a meglévő penészesedés is megszűnik. Vagyis mindegy, hogy megóvni akarja helyiségét a penésztől vagy a már kialakult penészesedést szeretné megszüntetni, az Intelligens fűtőfilm tökéletes megoldás nemcsak fűtésre, de a fűtés élhetőbb megoldására is.

Számtalan esetben telepítette már a Fűtőfólia Magyarország kft. az Intelligens Fűtőfilm rendszert, penészesedés megállításának céljából, és minden alkalommal elégedett ügyfelekkel bővültek.

Kérj Te is személyre szabott tanácsadást, és egyedi árajánlatot.

Pin It on Pinterest