Konténer, liapor, kerámiaház infrafűtése

2021. márc. 8.
Konténerház fűtés

Konténer, liapor, kerámiaház infrafűtése

Reneszánszát éli ma Magyarországon az építészet, ugyanis egyre különlegesebb technológiát ütik fel fejüket.

Előregyártott Liapor házak…..kerámia házak…….konténerházak….és ki tudja hol érne véget ez a sor , ha most minden lehetséges megoldást ide felsorolnánk.

De mi az a kulcsfontosságú dolog ami mindegyikben megvan és nem érdemes elmenni mellette?

A költséghatékony beruházás!

Igen, jól látod, ezeknek az épületeknek a legnagyobb felhajtóereje, hogy sokkal kedvezőbben kihozhatóak a luxus otthonok, mintha azt hagyományosan szeretnénk felépíteni, és nem azért, mert minden drágább lett….. ma már olyan szabályozásoknak kell megfelelnie hazánkban egy ingatlan felépítésének, hogy legtöbben bele sem fognak vagy csak egyszerűen azt mondják, tessék itt a pénzem építsd fel a házam….

Kérdéseket vet fel azonban, hogy az előregyártott házak esetén, vagy konténerházba, hogyan oldjuk meg a fűtésrendszert, hogy az ne legyen drágább a komplett kész ingatlannál?

Új telek vásárlásakor, már nem mindenhol van kiépítve a gáz hálózat, és ennek kiépítésére lehet kérni árajánlatot de most szólunk, hogy lefutsz vele egy felesleges kört, mert a végösszeg talán még a kész házad árát is meghaladhatja… de legalábbis a döbbenet kiül az arcodra majd.

Ilyenkor merül fel más lehetséges megoldás, többnyire a villannyal való fűtés. Elsőre talán ijesztő lehet, mert elterjedt, hogy villannyal fűteni drága, azonban a mai fejlett technológia már olyan megoldásokat kínál, melyek nem emelik meg nagyságrendekkel a fűtésköltséget, és napelemes rendszerrel az ingatlan teljes áramigénye is fedezhető válik akár.

Milyen elektromos fűtési lehetőségek vannak ma a piacon?

– Hősugárzó, olajradiátor és társaik:

Ezek a kisebb testű nagy teljesítménnyel is bírható hősugárzók, rövid idő alatt képesek nagy meleget leadni. Hátrányuk azonban, hogy egy irányból tolnak nagy meleget, így a test közelében megsülünk a szoba másik végében megfagyunk, továbbá energiafelhasználásuk annyira magas, hogy hosszútávon senkinek sem éri meg ezzel fűteni.

– Infra panelek:

Infra panelek esetében megoszlanak a vélemények, ez egy jó megoldás lehet abban az esetben, ha nincs lehetőség padlófűtés/mennyezetfűtés kialakítására, mert olyan kicsit a helyiség, de mégis szeretnénk egy jó megoldást. Ezek a panelek helyezhetők mennyezetre, ez jó szolgálatot tehet egy kisebb helyiségben, mint pl: WC. Hátrányuk azonban, hogy a testek nem feltétlen nyújtanak esztétikus látványt egy új ingatlan esetében, valamint ha a falra rögzítik elveszi a térből a helyet melyet fixen helyeznek el, így későbbi átalakítás során is meggyűlik vele az ember baja. Fogyasztásuk kedvezőbb, de továbbira sem a leghatékonyabb megoldás. Ellene szól, hogy 1 pontból sugározza a hőt, így nem biztosít egyenletes meleget, továbbá ha a szobára nem a megfelelő teljesítményt választjuk ki könnyen díszkomfortossá válik.

– Elektromos fűtőszőnyegek:

Előnyükre szóljon, hogy komfortos meleget biztosítanak padlófűtés esetén, fogyasztásuk kicsit magasabb a megszokottnál, de nem veri ki a biztosítékot, telepítésük gyors, és különösebb engedélyek sem kellenek hozzá. Hátránya azonban, hogy be kell betonozni, nem telepíthető közvetlen laminált alá, így a beruházási költségeket erősen megnyomja, valamint ha a padlószint nem bírja el a többlet cm-t akkor gyakorlatilag nem kivitelezhető a rendszer.

– Infra fűtőfólia:

A fűtőfóliák/fűtőfilmek nagyban forradalmasították a fűtési lehetőségeket, ugyanis padlófűtés mellett, mennyezet illetve falfűtés is válhat belőle. Megfelelő rétegrendet betartva igazán gazdaságos és hosszútávon egy tökéletesen működő karbantartás mentes fűtés birtokosai lehetünk. Infra mivoltának köszönhetően nem hoz létre hőlépcsőket az ingatlanban, hanem egyenletes meleget biztosít. Betonozás esetén a beton nagyon jó hőközlő és hőmegtartó képessége van, így bár kicsit lassabban melegszik át, mint egy melegburkolat, sokkal tovább képes megtartani a meleget és órák multán is langyos marad a talaj a lábunk alatt. Az infra, abban is elősegíti a komfortos fűtést, hogy a tárgyakat tölti fel elsősorban energiával, ebben beletartoznak a ház falai is, így sokkal később fog elkezdeni kihűlni a ház, tovább élvezhetjük a meleget. Ezekkel a plussz pozitívumokkal válik igazán gazdaságossá és komfortossá ez a fűtési megoldás, és mivel nem tartalmaz mozgó/kopó alkatrészeket és nem kell hozzá sem engedély sem gépház így gyakorlatilag a karbantartást is és a járulékos költségeket is megússzuk.

Előregyártott házak esetében mire kell odafigyelnünk?

Kerámia illetve liapor megoldások esetében, előre kell jelezni, hova szeretnénk a termosztát kiállásokat, valamint a villamos vezetékeket és dugalj helyeket is előre kell jelezni. Erre többnyire felhívják a figyelmünket, azonban, ha nem jelzed, hogy nálad elektromos fűtés lesz, nem biztos, hogy rákérdeznek, hogy hol legyenek a termosztát kiállások majd, illetve, hogy mekkora szerelvénydobozra van szükség. Érdemes, ezekben a megoldásokban gondolkodóknak, előre jelezni fűtési igényüket, nehogy az utolsó pillanatban derüljön ki, hogy már nem megoldható az elképzelés.

Kerámia kompozit ház telepítésünk: https://www.youtube.com/watch?v=3eQaRNjmKqg

Interjú az elkészült Intelligens Fűtőfilm technológiáról a telepítés után:
https://www.youtube.com/watch?v=Oika4_QTpPw

Pin It on Pinterest