Nem is gondolná, honnan ered az infra fűtéstechnológia

2023. márc. 1.
Nem is gondolná, honnan ered az infra fűtéstechnológia

Az infrafűtést az emberek többsége újkeletű dolognak tekinti. Pedig az alapos történeti áttekintéshez jóval messzebbre kell visszanyúlnunk, mint gondolná. 

Ugorjunk kicsit vissza a múltba!

Az infra padlófűtés ősének, az úgynevezett Ondol fűtést tekinthetjük. Az Ondol jelentése meleg kő. Ennek a fűtési megoldásnak a felbukkanása időszámításunk előtt 668 környékére tehető, amikor is egy részleges padlófűtési megoldást hoztak létre a távoli Koreában.

A koreai találmány a 14. század végére már komplett padlófűtéssé nőtte ki magát, amit úgy oldottak meg, hogy a kandalló forró füstjét átvezették a padló alatt található füstelvezető járatokon keresztül. Ez felmelegítette a padlót is, így különleges komfortot biztosítva az ott lakók számára.

Tengerentúli, majd európai elterjedését egy amerikai úriembernek, Frank Lloyd Wright-nak tulajdonítják, aki azon kívül, hogy a 20. századi építészet egyik legkiemelkedőbb alakja volt, utazásai során találkozott az említett padlófűtési megoldással és annyira megtetszett neki, hogy visszatérve az Egyesült Államokba, a következő építkezése során meg is valósította azt.Így tehát, minden olyan fűtésmegoldást – legyen az forró füsttel, vízzel vagy infra sugárzással működő –, ami képes felmelegíteni a padlót, Ondol fűtésnek hívnak Koreában, ami történetesen az infra fűtéstechnológia „őshazája”.

Nem is gondolná, honnan ered az infra fűtéstechnológia

Az ezredforduló után alapjaiban változott meg a modern fűtés világa!

A fűtésrendszerek „evolúciós” fejlődése számos változáson keresztül valósult meg az elmúlt évszázadok során. Köszönhetően a technológia gyors fejlődésének, a fűtésmegoldások területén az ezredforduló környékén megjelentek az infravörös sugárzás módján működő elektromos fűtésrendszerek, így az infra fűtőfóliák is.

Kezdetben igaz voltak hiányosságból eredő hibák, viszont a folyamatos technikai változásokon keresztül kiküszöbölésre kerültek, mígnem megszületett a modern kor egyik legkiemelkedőbb technológiai megoldása, az önszabályozó Intelligens Fűtőfilm.

Nem is gondolná, honnan ered az infra fűtéstechnológia

Modern korunk fűtéstechnológiája: az Intelligens Fűtőfilm 

Az Intelligens Fűtőfilm azon túl, hogy rendelkezik minden olyan előnyös tulajdonsággal, amit az infravörös sugárzásnak tulajdoníthatunk, a korábbi megoldásoktól eltérően további pozitívumok is jellemzik.

A pozitívumok egyike, hogy a szabályzórendszere a padló egyenletes hőelosztására törekedve érzékeli azokat a pontokat, ahol a padló hőmérséklete hidegebb, mint máshol és ezeken a pontokon több hőt termel. Ennek köszönhetően kiegyenlíti a hőmérsékleti különbségeket, amit a padló egyes pontjain lévő hőhidak jelentenek és tökéletesen egyenletes meleget állít be a padló minden pontján.

Az említett önszabályozás amellett, hogy korrigálja a padló hideg pontjait, képes meggátolni a magas hőmérsékletből eredő túlmelegedést is, így az előző generációs fűtőfóliákkal ellentétben elképzelhetetlen a padló túlhevülése és esetleges kiégése.

Nem elhanyagolható tény az sem, hogy az Intelligens Fűtőfilm a fűtőfóliák korábbi típusaihoz képest közel 27%-os fűtésköltség megtakarítást eredményezhet. De például egy elektromos radiátorhoz képest akár több, mint 50%-os energiamegtakarítás is lehet.

Ezért az Intelligens Fűtőfilm különösen takarékossá válik más, lehetséges elektromos fűtésrendszerekkel szemben! 

Többet szeretne tudni az infra fűtéstechnológiáról? Vegye fel velünk a kapcsolatot!>>>

Pin It on Pinterest