fbpx

Intelligens Fűtőfilm Blog

Nem is gondolná, honnan ered az infra fűtéstechnológia

2023. márc. 1. | Infrafűtés, Telepítés

Az infrafűtést az emberek többsége újkeletű dolognak tekinti. Pedig az alapos történeti áttekintéshez jóval messzebbre kell visszanyúlnunk, mint gondolná. 

Ugorjunk kicsit vissza a múltba!

Az infra padlófűtés ősének, az úgynevezett Ondol fűtést tekinthetjük. Az Ondol jelentése meleg kő. Ennek a fűtési megoldásnak a felbukkanása időszámításunk előtt 668 környékére tehető, amikor is egy részleges padlófűtési megoldást hoztak létre a távoli Koreában.

A koreai találmány a 14. század végére már komplett padlófűtéssé nőtte ki magát, amit úgy oldottak meg, hogy a kandalló forró füstjét átvezették a padló alatt található füstelvezető járatokon keresztül. Ez felmelegítette a padlót is, így különleges komfortot biztosítva az ott lakók számára.

Tengerentúli, majd európai elterjedését egy amerikai úriembernek, Frank Lloyd Wright-nak tulajdonítják, aki azon kívül, hogy a 20. századi építészet egyik legkiemelkedőbb alakja volt, utazásai során találkozott az említett padlófűtési megoldással és annyira megtetszett neki, hogy visszatérve az Egyesült Államokba, a következő építkezése során meg is valósította azt.Így tehát, minden olyan fűtésmegoldást – legyen az forró füsttel, vízzel vagy infra sugárzással működő –, ami képes felmelegíteni a padlót, Ondol fűtésnek hívnak Koreában, ami történetesen az infra fűtéstechnológia „őshazája”.

Nem is gondolná, honnan ered az infra fűtéstechnológia

Az ezredforduló után alapjaiban változott meg a modern fűtés világa!

A fűtésrendszerek „evolúciós” fejlődése számos változáson keresztül valósult meg az elmúlt évszázadok során. Köszönhetően a technológia gyors fejlődésének, a fűtésmegoldások területén az ezredforduló környékén megjelentek az infravörös sugárzás módján működő elektromos fűtésrendszerek, így az infra fűtőfóliák is.

Kezdetben igaz voltak hiányosságból eredő hibák, viszont a folyamatos technikai változásokon keresztül kiküszöbölésre kerültek, mígnem megszületett a modern kor egyik legkiemelkedőbb technológiai megoldása, az önszabályozó Intelligens Fűtőfilm.

Nem is gondolná, honnan ered az infra fűtéstechnológia

Modern korunk fűtéstechnológiája: az Intelligens Fűtőfilm 

Az Intelligens Fűtőfilm azon túl, hogy rendelkezik minden olyan előnyös tulajdonsággal, amit az infravörös sugárzásnak tulajdoníthatunk, a korábbi megoldásoktól eltérően további pozitívumok is jellemzik.

A pozitívumok egyike, hogy a szabályzórendszere a padló egyenletes hőelosztására törekedve érzékeli azokat a pontokat, ahol a padló hőmérséklete hidegebb, mint máshol és ezeken a pontokon több hőt termel. Ennek köszönhetően kiegyenlíti a hőmérsékleti különbségeket, amit a padló egyes pontjain lévő hőhidak jelentenek és tökéletesen egyenletes meleget állít be a padló minden pontján.

Az említett önszabályozás amellett, hogy korrigálja a padló hideg pontjait, képes meggátolni a magas hőmérsékletből eredő túlmelegedést is, így az előző generációs fűtőfóliákkal ellentétben elképzelhetetlen a padló túlhevülése és esetleges kiégése.

Nem elhanyagolható tény az sem, hogy az Intelligens Fűtőfilm a fűtőfóliák korábbi típusaihoz képest közel 27%-os fűtésköltség megtakarítást eredményezhet. De például egy elektromos radiátorhoz képest akár több, mint 50%-os energiamegtakarítás is lehet.

Ezért az Intelligens Fűtőfilm különösen takarékossá válik más, lehetséges elektromos fűtésrendszerekkel szemben! 

Többet szeretne tudni az infra fűtéstechnológiáról? Vegye fel velünk a kapcsolatot!>>>

Pin It on Pinterest