Padló- vagy mennyezetfűtés – melyik a jobb választás?

2023. jan. 25.
Padló- vagy mennyezetfűtés?

A padlófűtés népszerűsége hosszú évek óta töretlen, hiszen ki ne szeretné a kellemesen meleg padló érzését? Ám bejött a képbe egy rivális! Ma már egyre többen döntenek a mennyezetfűtés mellett. Mi szól az egyik, hát a másik fűtési rendszer mellett? És vajon az Ön számára melyik lehet a legjobb választás? Cikkünkből kiderül!

Mit kell tudni a padlófűtésről?

Munkáink megközelítőleg 70 százalékát teszi ki a padlófűtés, tehát még mindig ez számít a legkedveltebb fűtésváltozatnak. Hatékonysága és praktikussága megkérdőjelezhetetlen, így jó érzéssel tudjuk ajánlani ezt a rendszert mindenkinek, aki otthonában nem gátolja semmi a padlófűtés telepítését. Ilyen akadályozó tényező lehet például a meglévő, jó állapotú padlóburkolat, ami sérülés nélkül nem szedhető fel. 

Fontos kiemelni, hogy az infra elektromos padlófűtés korszerű, megfizethető és költséghatékonyan üzemeltethető megoldás, melynek számos előnye van. A meleg a 24-29°C körüli padlóról sugárzik felfelé, ezzel kellemes és egyenletes hőmérsékletet biztosítva az adott helyiségben. Az infra padlófűtés esetében a felület hőmérséklete fokra pontosan beállítható, így a padló az igényeknek megfelelő hőmérsékletű lesz. Gyerekes családokban különösen hasznos ez a funkció. 

Padló- vagy mennyezetfűtés?

Az Intelligens Fűtőfilm extra keskeny, pontosan 0,338 mm, tehát elektromos padlófűtésként alkalmazva szinte bárhol, bármilyen burkolat alatt elfér. A fűtésrendszer telepítése nem kíván mást, mint egy porózus és törmelékmentes síkfelületet, amely lehet betonfelület vagy lépésálló szigetelés is. 

Az esetek többségében az elektromos padlófűtés telepítse egy munkanapnál többet nem vesz igénybe. A rákövetkező napon pedig már folytatódhatnak a befejező munkálatok, mint például a laminált padló lerakása vagy a hidegburkolat telepítésének előkészítése.

Milyen jellemzőkkel bír a mennyezetfűtés?

Jelenleg a munkáink csupán 25 százalékát teszi ki a mennyezeti fűtés kialakítása. Ám ez az arány egyre csak növekszik, ugyanis egyre többen választják ezt a megoldást. Ennek legfőbb oka, hogy kialakítása bizonyos esetekben könnyebb lehet, mint a padlófűtésé. 

A mennyezetfűtés kialakításához nincs szükség másra, mint egy gipszkartonos álmennyezetre, amely a fűtésrendszert tökéletesen elrejti, miközben hatékony működési környezetet biztosít számára. 

Bizonyos esetekben a mennyezetfűtés akár 25-30 százalékkal hatékonyabb lehet, mint a padlófűtés. Ez leginkább akkor igaz, ha a fűtendő helyiség alapterületét nagymértékben lefedik az ott lévő bútorok és tárgyak, melyek a fűtőfilm fűtési lehetőségét jelentősen csökkentik. Jó példa lehet erre egy olyan hálószoba, aminek a 70 százalékát franciaágy foglalja el vagy egy olyan nappali, ahol több a bútor, mint a talpalatnyi hely.

Padló- vagy mennyezetfűtés

Az Intelligens Fűtőfilm keskeny kialakításának köszönhetően a szükséges rétegrendek alkalmazásával is csak 6-7 mm helyet foglal a gipszkarton felett. Ezért egy 4-5 cm-es álmennyezet is tökéletesen megfelelő lehet a rendszer elfedéséhez.

Ugyanakkor azon helyiségekben, ahol indokolatlanul nagy a belmagasság, az álmennyezet kialakítása különösen jó gazdaságossági tényező lehet, hiszen kevesebb térfogatot kell felmelegíteni és melegen tartani. Így lejjebb lehet hozni a mennyezetet és felette kényelmesen elfér a szigetelés, a fűtésrendszer, illetve elférnek a villanyvezetékek és villamos kötések is.

Padló- vagy mennyezetfűtés?

Mind a padló-, mind a mennyezetfűtés rendkívül jó választás lehet. Mindig az adott helyiségtől, illetve a lehetőségektől függ, hogy melyik az ideális fűtési rendszer!

Három méternél magasabb otthona belmagassága és az érintett helyiségben minden tele van bútorokkal? Válassza a mennyezetfűtést! Esetleg egy nagy térről van szó, ahol amúgy is lecserélné a padlót? Döntsön a padlófűtés mellett! 

Mérlegeljen, gondolja át, hogy pontosan mire van szükség, és az alapján válassza ki otthona új fűtésrendszerét. Ha pedig kérdései vannak, nyugodtan vegye fel velünk a kapcsolatot, szívesen segítünk a tökéletes rendszer kiválasztásában! 

Pin It on Pinterest