Elektromos vs. vizes padlófűtés, avagy összecsapnak a nagyok!

2023. márc. 8.
Elektromos vs. vizes padlófűtés

A padlófűtés egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Nem is csoda, hiszen egyetlen fűtési rendszerhez sem fogható komfortérzetet kínál. Ugyanakkor telepítése előtt felmerülhet a kérdés, hogy a hagyományos vizes verzió vagy az elektromos, infra padlófűtés mellett tegyük le a voksunk. Cikkünkben összecsapnak a nagyok!

Elsőre nagy valószínűséggel többségünkben az fogalmazódik meg, hogy a hagyományos padlófűtés már „bizonyított”. Nem vitás, hogy a vizes padlófűtés több ideje van a köztudatban, nagyobb esélyünk volt tapasztalatot szerezni vele kapcsolatban, ez azonban még semmit nem jelent. A számunkra idegen technológia megismerésére mindenképp szükség van ahhoz, hogy helytálló következtetést vonjunk le. Hiszen, hogyan is sikerült volna bármilyen új rendszernek – például a vizes padlófűtésnek –  elterjedni, ha mindenki elzárkózott volna az ismeretlen megoldásoktól? 

Ismerjük meg jobban, mind a hagyományos, mind a vizes padlófűtés jellemzőit!

Vizes padlófűtés

Elektromos vs. vizes padlófűtés, avagy összecsapnak a nagyok!

A hagyományos padlófűtés kimondottan kedvelt, ugyanis egyenletes hőt biztosít, így a helyiségben lévő levegő egyenletesen melegszik fel, a komfortos környezet ezáltal pedig garantálhatóvá válik.

Kivitelezési ideje egy nagyobb helyiség esetén megközelítőleg 3-4 hétig tarthat.  Telepítése után azonban jellemzően hosszú évekig hibátlanul ellátja feladatát, ugyanis egy-két évtizedig kiszolgál bennünket. A padlófűtéshez használt gázkazán azonban általában 8-10 év után cserére szorul. És persze még időközben is merülhetnek fel problémák. 

A hagyományos padlófűtésben a hideg és a meleg víz váltakozása okán lehetnek minimális hő miatti tágulások és zsugorodások, sőt szélőséges esetekben akár elfagyások is. Ha az illesztéseknél figyelmetlenségből vagy hanyagságból gondok vannak, akkor később az vízszivárgással és szükségszerű padló feltöréssel jár, hogy elháríthassuk a hiba okát. Nem is beszélve arról, hogy egy vizes padlófűtésnél nem lehetséges lokális hibaelhárítás, mivel pontosan nem tudhatjuk azt, hogy hol van a szivárgás forrása, emiatt sok esetben az akár 10 cm-es betont is fel kell törni.  

Elektromos padlófűtés 

Elektromos vs. vizes padlófűtés, avagy összecsapnak a nagyok!

Az elektromos, pontosabban infra padlófűtés szintén kimondottan kellemes, komfortos hőérzetet biztosít.

Telepítése az esetek többségében egy napot vesz igénybe, akár aznap vagy másnap pedig már lehet is folytatni a befejező munkálatokat. Szavatossági ideje a gyártó elmondása szerint egy fél emberöltő időtartama. Jó eséllyel kiszolgál bennünket és még a következő generációt is.

Az infra padlófűtésnél gyakorlatilag a meghibásodás esélye nulla. Nincsenek mozgó, kopó alkatrészek, nem áramlik benne víz és nem történhet meg az elfagyás sem. Olyan anyagok kerülnek felhasználásra, mint a speciális tűzálló műanyag, a réz, az ezüst vagy a szén-grafit kombinációja, amelyek elemi anyagok lévén nem tudnak elromlani.

Egyetlen esetleges meghibásodási lehetősége van, az a hanyag szerelés kapcsán létrejövő elektromos összeköttetések meghibásodása. Ezen hiba elkerülésére különös körültekintéssel figyelnek szakembereink és előfordulása esetén a hiba forrása egészen pontosan, lokálisan behatárolható és elhárítható. Még ha fel is kell törni hozzá a betont, akkor sem 10 cm-t, mint a vizes padlófűtés esetén. Elegendő 2-3 cm betonréteget alkalmazni a rendszer telepítése esetén, amennyiben hidegburkolatot kívánunk ráhelyezni a fűtésre.

Megnyugtató lehet továbbá, hogy ha a szerelés hanyagságára vagy a technológia hibájára vezethető vissza az esetleges meghibásodás, akkor a járulékos költségeket is téríti a 10 évre szóló hivatalos, magyarországi garanciánk.

Az infra fűtéstechnológia további előnyei: kiszárítja a falakat, így eltűnteti a penészt és a salétromot, nem kavarja fel és nem lebegteti a port, valamint anionokkal javítja a levegő minőségét. 

Elektromos vs. vizes padlófűtés – nyerjen a jobb!

A megismert jellemzők, információk birtokában mindenki döntse el maga, hogy melyik fűtési rendszert tekinti jobbnak, mely felé billen a mérleg nyelve. 

Reméljük, hogy cikkünk segítségére tudott lenni. Ha szeretné megtudni, hogy mekkora beruházási költségre kell számítania padlófűtése kialakítása kapcsán, akkor ITT kérheti ingyenes műszaki javaslatunkat, illetve árajánlatunkat.

Pin It on Pinterest