VIZES PADLÓFŰTÉS kontra INFRA PADLÓFŰTÉS

2021. jan. 26.
Vizes és Infra Padlófűtés összehasonlítása

Manapság egyre többeket foglalkoztat a padlófűtés gondolata, legyen szó új építésről vagy fűtés korszerűsítésről.
Mi sem érthetőbb ennél, hisz máshoz nem fogható komfortérzetet és kényelmet biztosít.

Ugyanakkor felmerülhet a dilemma, miszerint a hagyományos vizes padlófűtést válasszuk vagy merjük gondolkodni modern megoldásokban is, nevezetesen az elektromos, azaz infra padlófűtésben.

Lehetnek valós vagy vélt szempontok, amelyeket igyekszünk ebben a helyzetben gondolati szinten felsorakoztatni, de bizonyára jó segítség lehet egy összeszedett összehasonlítás e tekintetben.

Első megfogalmazódott gondolatunk lehet az, hogy a hagyományos padlófűtés már „bizonyított” és szüleink, nagyszüleink esetlegesen rokonaink vagy ismerőseink is használták már, így arra nagyobb „bizalommal” tudunk gondolni.

Tény, hogy a vizes padlófűtés megoldása régebb óta van jelen és régebb óta van a köztudatban, ezáltal nagyobb esélyünk is volt tapasztalatot szerezni vele kapcsolatban, de ebből nem következik egyenesen az, hogy ha valami régebbi, akkor az bizonyára jobb is.

Ez inkább jelenti azt, hogy a régebbi dologgal kapcsolatban nagyobb gondolati „elfogadottsággal”, megszokottsággal bírunk, mivel régebb óta van jelen a tudatunkban, többet hallottunk már róla és mivel nem nagy eséllyel mentünk bele szakértői mélységekbe a témát illetően, ezért nem a tények, hanem az érzések viszonylatában igyekszünk következtetést hozni vele kapcsolatban.

Az elektromos padlófűtésekről találhatunk mindenféle állítást az interneten, amely még ha nem is kifejezetten bizonytalanít el bennünket, mégis egy dilemmás állapotnak ágyaz meg és ezzel elérheti, hogy tétlenek maradjuk, ne merjük nyitni az említett fűtés megoldás irányába.

Helyette maradjuk a „jól bevált módszerek mellett”.

Mindezen okok miatt úgy határoztunk, hogy készítünk egy összehasonlítást, amely segíthet tisztán látni a kérdésben és segíthet amellett letenni a voksot, amit igazán szeretnénk.

Jelen táblázat nagyvonalakban megmutatja, hogy az összeszedett szempontok alapján a vizes padlófűtés vagy az infra padlófűtés felé billenne a mérleg nyelve.

Lentebb pedig az említett pontokat részletesen kitárgyaljuk.

Vizes Fűtés kontra Infrafűtés

Meleg padló fedési aránya:

Az infra padlófűtésnél alkalmazott fedési arány még 50%-os fedés esetén is lényegesen nagyobb, mint a vizes padlófűtés esetén használt cikázó műanyag csövek fedési aránya.

Az infra padlófűtés esetén tehát, a padló nagyobb mértékben és egyenletesebben melegszik át, mint a vizes padlófűtés esetén.

Hiba lehetősége:

A vizes padlófűtésben értelemszerűen víz áramlik és a hideg, illetve meleg víz váltakozása okán lehetnek minimális hő tágulások és zsugorodások, szélsőséges helyzetekben esetleges elfagyások. Ha az illesztéseknél figyelmetlenségből vagy hanyagságból gondok vannak, akkor később az víz szivárgással és szükségszerű padló feltöréssel jár, hogy elháríthassuk a hiba okát.
Nem is beszélve arról, hogy egy vizes padlófűtésnél nem lehetséges lokális hibaelhárítás, mivel pontosan nem tudhatjuk azt, hogy hol van a szivárgás forrása.

Az infra padlófűtésnél gyakorlatilag a meghibásodás esélye nulla. Nincsenek mozgó, kopó alkatrészek, nem áramlik benne víz és nem történhet meg az elfagyás sem, az előbb említett szélsőséges esetet tekintve. Olyan anyagok kerülnek felhasználásra, mint a speciális tűzálló műanyag, a réz, az ezüst vagy a szén-grafit kombinációja, amelyek elemi anyagok lévén nem tudnak elromlani.
Egyetlen esetleges meghibásodási lehetősége van, az a hanyag szerelés kapcsán létrejövő elektromos összeköttetések meghibásodása. Ezen hiba elkerülésére különös körültekintéssel figyelnek szakembereink és előfordulása esetén a hiba forrása egészen pontosan, lokálisan behatárolható és a hiba elhárítható. Még ha fel is kell törni hozzá a betont, akkor sem 10 cm-t kell feltörni, mint a vizes padlófűtés esetén, hanem elegendő maximum 2-3 cm betonréteget alkalmazni a rendszer telepítése esetén, amennyiben hidegburkolatot kívánunk ráhelyezni a fűtésre.

Megnyugtató lehet továbbá, hogy ha a szerelés hanyagságára vagy a technológia hibájára vezethető vissza az esetleges meghibásodás, akkor a járulékos költségeket is téríti a 10 évre szóló hivatalos, magyarországi garanciánk.

10 év alatt pedig bőven kiderül, hogy az elektromos kötések működnek-e vagy sem.

Időtállósága:

Az infra padlófűtés szavatossági ideje a gyártó elmondása szerint egy fél emberöltő időtartama. Jó eséllyel kiszolgál bennünket és még a következő generációt is.

A vizes padlófűtés anyaghasználati szempontok miatt is jó eséllyel 1-2 évtizedik szolgál ki bennünket, nem beszélve arról, hogy a padlófűtéshez használt gázkazán már 8-10 év után bizonyossággal meghibásodik és cserére szorul majd.

0 Ft-os rezsiköltség lehetősége:

Bár a vizes padlófűtésnél alkalmazhatunk napkollektort, amely rásegít a melegvíz előállítására és csökkentheti valamelyest a fűtés költségünket, de nullára vagy nulla közeli szintre semmiképp nem képes lecsökkenteni a költségeinket. A gáz előállítása otthon sajnos nem lehetséges és ha csak nincs saját erdészetünk, akkor a fával is nehéz helyzetben leszünk. Persze az sem biztos, hogy a fával járó macerát (hasogatás, behordás, kormolás, folyamatos begyújtás és fa adagolás, hideg lakásban való ébredés) szeretnénk továbbra is vállani.

Az infra padlófűtés ugyanakkor villamos energiával működik, amelyet a napelem elő tud állítani kellő mennyiségben. Ennek köszönhetően akár 0-ra is csökkenhetjük rezsi költségeinket, ha minden más fogyasztót is átállítunk árammal működő eszközre.

Telepítési ideje

A vizes padlófűtés kivitelezése hetekig eltarthat. Számos munkás fog rajta dolgozni, akiket több héten keresztül el kell viselnünk és ki kell fizetnünk. Több, akár 3-4 héten keresztül kell őket kerülgetnünk, kávéval és egyéb itallal kínálnunk – ha vendégszerető típusok vagyunk – és ezek a munkások ott fogják elvégezni dolgaikat és egyéb szükségleteiket.

Az infra padlófűtés telepítése az esetek többségében 1 napot vesz igénybe, akár aznap vagy másnap pedig már lehet is folytatni a befejező munkálatok elvégzését.

Bontási és átalakítási szükséglete:

A vizes padlófűtés utólagos kiépítése esetén a padlózatot 10 cm mélyen fel kell törni és ezután lehet elkezdeni kialakítani a fűtés megoldást. Sok helyen a 10 cm mélységű kibontásnak esélye sincs és így nem csupán a kedvünk hiánya szab neki határokat. Az ilyen mértékű bontási szükségletek jelentős mennyiségű kosszal, porral és mocsokkal járnak, amit nem kis mértékű kényelmetlenség és utólagos takarítás követ.

Az infra padlófűtés utólagos kialakítása melegburkolati esetben végtelenül egyszerű. Laminált parketta vagy Vinyl padló lehelyezése előtt 6-7 mm vastagságú rendszert fektetnek le a kollégáink és erre közvetlenül ráhelyezhető az említett burkolati típusok egyike. Így a küszöbök vagy az ajtók aljának magassága sem akadályozzák a padlófűtés kialakítását.
Hidegburkolati esetén pedig a rendszer és a hidegburkolat közé elhelyezett vékony betonréteg összesített magassága is maximum 2,5 cm, ami sok esetben még könnyen kivitelezhető.

Padló helyszükséglete:

Az előzőben ismertetett magasságok tehát a következők:

Vizes padlófűtés min. 10 cm

Infra padlófűtés melegburkolati esetben max. 6-7 mm, hidegburkolat esetén max. 2,5 cm.

Nem elhanyagolható különbség, hogy a vizes padlófűtés esetén szükségszerűen használt beton vastagsága 4x akkora, mint az infra padlófűtés esetén használt vastagság, amennyiben hidegburkolatot kívánunk a rendszerre helyezni. A beton négyszeres mennyisége miatt jelentős árkülönbségek is megmutatkoznak.

Utólagos javíthatósága:

Már utaltunk erre a kérdésre korábban, de most nézzük csak tisztán a lényeget.

A vizes padlófűtés meghibásodási esélye nagyobb, mint az infra padlófűtésé, lényegesen nagyobb macerával jár, ha 10 cm betont fel kell törni, mert keressük a nem pontosan behatárolható hiba forrását, ellenben az infra padlófűtésnél, amikor a melegburkolati esteben csupán a laminált parkettát kell felszedni, majd a hiba elhárítása után újból lehelyezni vagy hidegburkolati esetben 2-2,5 cm betont feltörni és lokálisan, a hiba helyét pontosan ismerve elhárítani azt.
A meghibásodás esélye bár szinte elhanyagolható az infra padlófűtésnél, de a 10 évre szóló hivatalos magyarországi garanciánk kiterjed a járulékos költségek megtérítésére is, amennyiben a hanyag szerelés vagy az anyag meghibásodása okán keletkezik a probléma.

Felkavarja és lebegteti a port:

A vizes padlófűtésről ismeretes, hogy kb. 1-1,2 méter magasságban lebegteti a port. Ennek belélegzése nem okvetlenül támogatja az egészségünket és alvás közben vagy a nappaliban ücsörögve általában pont olyan magasságban vagyunk, hogy a „porfelhőben” helyezkedünk el.

Az infra padlófűtés technológiájának köszönhetően nem lebegteti a port, mivel nem közvetlenül a levegőt melegíti, hanem a térben lévő szilárd testeket, majd ezek sugározzák ki a meleget a levegő felé, egyenletesen felmelegítve azt is. A helyiségben tehát nagyjából ugyan azt a hőmérsékletet mérhetjük a padló és a mennyezet között vagy akár a falak mentén is. Így tehát nem lebeg a por és megóv minket ennek elkerülhetetlen belélegzésétől.

Kiszárítja a falakat:

Erről a tulajdonságról a vizes padlófűtésnél nem beszélhetünk.

Az infra padlófűtésnél az infra (hő)sugárzásnak köszönhetően felmelegednek a falak is, aminek köszönhetően a falak nedvességtartalma lassan, de biztosan kiszárad.
Magával hozva néhány igen pozitív mellékhatást is.

Eltűnteti a penészt és a salétromot:

Erről a tulajdonságról sem beszélhetünk a vizes padlófűtésnél.

Az infra padlófűtés viszont a falak kiszárításának köszönhetően megszüntetheti a falakon kialakuló penészesedést, illetve salétromosodást, tekintve, hogy az esetek jó részében a falak vizesedésének következményeiről beszélünk.

Anionokkal javítja a levegő minőségét:

Szintén egy olyan tulajdonság, amellyel a vizes padlófűtés nem büszkélkedhet.

Az infra padlófűtés viszont rendelkezik azon pozitív tulajdonsággal, hogy az infra sugárzásnak köszönhetően anionokat (pozitív ionokat) hoz létre, amellyel jelentősen javítja a levegő minőségét. Az anionok, amelyek pozitív ionok lekötik a levegőben lévő negatív ionokat, amelyek például a kellemetlen szagokat is okozzák (dohányfüst, háziállatok okozta szagok stb.) és ezzel a lakás levegőjét jelentősen fel tudják javítani.

Bekerülési költsége, ára:

A vizes padlófűtés kialakításának lényegesen magasabb anyagi vonzata van, mint az infra padlófűtésnek.
Ha összehasonlítjuk a két padlófűtés általános költségeit, akkor azt látjuk, hogy egy komplett gázkazános vizes padlófűtés beruházási költségeinek a felébe vagy még annál is kevesebbe kerül az Intelligens Fűtőfilmmel való infra padlófűtés-rendszer kialakítása.

Működtetése közel azonos mértékű, ugyanakkor a fenntartási költsége karbantartási szükségletei miatt és a gázkazán 8-10 évenkénti szükségszerű cseréje okán a vizes padlófűtésnek lényegesen magasabb, mint az infra padlófűtésé.

Reméljük, hogy összehasonlításunk segítségére tudott lenni és ha szeretné megtudni, hogy Önnek mekkora beruházási költségre kell számítania padlófűtése kialakítása kapcsán, akkor az alábbi gomb megnyomásával megkérheti ingyenes műszaki javaslatunkat, illetve árajánlatát.

INGYENES ÁRAJÁNLAT

Pin It on Pinterest